Асарел-Медет със знак за признание от КРИБ

Асарел-Медет със знак за признание от КРИБ  | StandartNews.com

Най-ценният ни капитал са хората, заяви при честване на юбилея проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Над 7000 души – изпълниха на 29 август поляната пред сцената на „Асарел-Медет" АД в село Панагюрски колонии по повод Деня на миньора и 50-годишнината на компанията. Тържествата започнаха по традиция с молебен за здраве и благополучие. Той бе отслужен в църквата „Свети Иван Рилски" в Панагюрски колонии от Пловдивския митрополит Николай, в съслужие със Знеполския епископ Арсений и архиерейския наместник на Панагюрска духовна епархия протойерей Атанас Манолов. „Нека Господ закриля празнуващите днес и дари здраве и благодат на всички работещи тук, на жителите на общината и на всички българи", благослови владиката. Той подчерта, че ръководството на предприятието винаги е помагало на Българската православна църква, помага в строежа и ремонтите на храмове в цялата страна и не спира да твори добри дела.

Сред стотиците официални гости на тържеството бяха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова и нейният заместник Жечо Станков. Юбилеят уважиха още заместник – председателят на Народното събрание Янаки Стоилов и народните представители Десислава Костадинова, Дончо Баксанов и проф. Станислав Станилов. Сред официалните лица бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, зам.-областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, кметове на общини и населени места от региона, председателят на общинския съвет Станимир Велчев и общински съветници, ръководители на държавни и общински институции, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов, лидерите на миньорските синдикати инж. Валентин Вълчев и инж. Владимир Топалов, мениджъри на фирми-партньори на дружеството, представители на неправителствени организации и др.

В приветствието си председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков подчерта, че предприятието има впечатляващ принос към местната, регионалната и националната икономика. „Можем уверено да кажем, че с уникалните си постижения „Асарел-Медет" през тези 50 години оставя диря и в историята на европейската и световната минерално-суровинна индустрия – като технологии, инженерно-технически решения, иновации и култура на фирмено управление. Най-важното е, че устойчивото развитие на Панагюрище и „Асарел-Медет" АД е българският пример, който показва, че минната индустрия е двигател за благоденствието на регионите", подчерта проф.д-р Цоцорков.
В словото си проф. д-р Цоцорков акцентира върху това, че най-големият капитал на „Асарел-Медет" са хората, работещи в него и благодари на всички, които са дали своя принос за развитието на компанията и региона. „Нашата ценностна система е изградена върху принципите на пазарната икономика, устойчивото развитие, спазването на закона, етичните норми и християнските добродетели", подчерта председателят на Надзорния съвет.

„Асарел-Медет" е символ на професионализъм и социално-отговорна политика. Правителството прие стратегията за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустия, но без вашите ръце и умове, разписаното в нея няма как да се случи", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя връчи на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков и на изпълнителния директор инж. Делчо Николов плакети по случай юбилея.
Проф. Цоцорков получи и златния почетен знак на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България от изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов, който съобщи, че „Асарел-Медет" АД е едва десетото дружество, което получава това отличие.

„Асарел-Медет" е предприятие, което не само спазва световните и европейски стандарти, но и само създава такива за фирмена култура, екология, безопасност. Като кмет съм горд, че в общината ни има такова предприятие, което подкрепя всички общински инициативи. Заедно ще продължим да работим за просперитета на Панагюрище и превръщането му в най-доброто място за живеене", заяви в приветствието си кметът Никола Белишки, след което подари на юбилярите осветена икона на Свети Иван Рилски – закрилник на миньорите и всички българи.

„Щастливи сте, че работите в дружество като „Асарел-Медет", където всички стандарти са на световно ниво. Щастливи сте, че имате и ръководител, който няма равен в България. Дълбок поклон пред Вашия труд", обърна се към работещите в предприятието президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.
Президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че преди повече от 20 години синдикати и ръководство са се обединили, за да запазят от разграбване „Асарел-Медет". Днес мениджърите и акционерите в компанията имат мисленето, че за да са добре, трябва и работниците да са добре. Ръководството на „Асарел-Медет" показва, че не само с хляб се живее и затова Панагюрище днес има спортна зала, до края на годината ще има модерен медицински комплекс, след това спортно селище..." подчерта в изказването си Димитър Манолов.

Хилядите присъстващи ще запомнят юбилейното честване и с десетките атракции и изненади, подготвени от организаторите. Сладкодумният готвач Ути Бъчваров изкуши присъстващите с цял тон рибен курбан, приготвен в уникален казан от асарелска мед. Небето над курорта бе „покорено" от въздушни асове в атрактивно авиошоу.

През тази година погледите и очакванията бяха насочени към сцената, която най-напред посрещна премиерното съвместно изпълнение на обновената фирмена песен от дует „Ритон" и панагюрски таланти, подготвени от музикалния педагог Нона Немигенчева в Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов" в Панагюрище. След това към небето от ръцете на децата полетяха 50 балона с фирменото лого. Яркото присъствие на панагюрски таланти се допълни от оркестър „Делчо Радивчев", момичетата от мажоретен състав „Елинор" към Обединен детски комплекс- Панагюрище, както и представителен фолклорен танцов състав „Тангра" от село Попинци и местните изпълнители Никола Скачков и Цвятко Ценов. Израсналият в село Панагюрски колонии кавалджия Теодосий Спасов подари на празнуващите няколко виртуозни композиции.

Хитовата линия продължи с Тони Димитрова, а младите се насладиха на любимците си Михаела Филева, Били Хлапето, Дивна и Вензи. Феновете на попфолка бяха зарадвани от изпълненията на Анелия.

По традиция се изви и дълго фирмено хоро, за което тон дадоха Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. То бе поведено от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителния директор инж. Делчо Николов и фирмения знаменосец Георги Чуклев, който от 40 години работи в дружеството.
Кулминацията на програмата бе концертът на легендарния вокалист на „Дийп Пърпъл" и „Рейнбоу" Джо Лин Търнър, който пристигна специално от Лондон за фирмения юбилей. Звездата се раздаде за феновете и им подари час и половина „класики" от световния рок. Концертът му бе подарък от „Асарел-Медет" АД и неговите партньори за работещите в компанията и хилядите гости на празника, пристигнали не само от общината, но и от всички краища на страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай