"Амилум" инвестира 240 милиона лева

Премиерът Борисов и министър Порожанов на първата копка за разширение на производството

"Амилум" инвестира 240 милиона лева | StandartNews.com

"Амилум България" инвестира 242,472 млн. лв. в нови мощности и разкрива 54 нови работни места. Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще присъства на първа копка на разширението, което прави предприятието за преработка на царевица в Разград.

Събитието ще се проведе утре, 27 април, от 12 часа в Северната индустриална зона на града. На церемонията са поканени министър-председателят Бойко Борисов и други официални лица. На първата копка ще бъде отбелязана и 25-годишнината от приватизацията на завода.

Раздържавяването на на това предприятие беше сред първите успешни сделки, а заводът е сред водещите в страната с преработката на една четвърт от царевицата в страната.

В началото на годината новият проект на "Амилум България" получи и административна подкрепа от Министерството на икономиката като първи клас инвеститор. Предвижда се да се пуснат нови производствени линии за високо фруктозен глюкозен сироп и кристална декстроза. Ще има и инсталация за производство на етанол. С пускането в експлоатация на новите машини производственият капацитет на компанията ще бъде удвоен. Проектът е екологичен, защото с него ще бъдат инсталирани и две системи за ко-генерация. Енергиятата и горещите газове ще се използват за изсушаване на странични продукти като царевичен зародиш и глутен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай