Amazon отива на съд в САЩ

Amazon отива на съд в САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. Търговският концерн Amazon не желае да се подчини на нарастващия регулаторен натиск. Вместо да се съгласи на извънсъдебно споразумение с американската Федерална търговска комисия (FTC), интернет търговецът на дребно ще се изправи пред съдебно жури. Във Франция междувременно Amazon следва новите законодателни правила, но отново е намерил вратичка в закона, пише Wall Street Journal, цитиран от investor.bg.

В САЩ Amazon ще бъде изправен пред съда от FTC. Причина за делото са получение оплаквания, че деца са извършвали непозволени сделки чрез магазина за приложения на Amazon. Федералната комисия настоява за възстановяване на милиони долари в полза на купувачите и призовава Amazon да преразгледа правилата за ползване на своя магазин за приложения, за да не може деца да пазаруват оттам. Засега обаче интернет търговецът отказва да стори това.

„Децата са натрупали сметки за милиони долари без знанието и съгласието на своите родители", оплака се Федералната търговска комисия.

Точната сума ще бъде изясняснена в съда. За целта Федералната търговска комисия завежда дело срещу онлайн търговеца на дребно. В допълнение тя ще настоява Amazon да направи процеса на закупуване по-лесно видим и да опрости възстановяването на пари. Интернет компанията отговори на FTC в началото на юли, като заяви, че няма да изпълни исканията. Amazon винаги е подчертавал, че спазва всички закони.

Основна тема на казува са т. нар. In-App покупки, при които потребителите могат да изтеглят дадена игра безплатно. Но последващото осъвременяване на приложението ще им струва пари. Така например играчите могат да закупят допълнителни оръжия за своите герои или да отключват нови функции. По този начин те подобряват своите възможности за игра, но обикновено трябва да плащат суми в размер на 1 - 5 долара. Операторът на магазините за приложения - в този случай Amazon, може да отклони около 30 на сто от приходите за себе си, а останалата част получават разработчиците на игри.

Федералната търговска комисия вярва, че по този начин Amazon е придобил нерегламентирано милиони долари. Органът иска да принуди онлайн търговеца на дребно да контролира и документира по-добре тази практика за период от 20 години. В миналото Amazon винаги обявяваше желанието си да компенсира онези родители, които се оплачат заради незаконно сваляне на приложения от децата им.

Междувременно във Франция интернет търговецът на дребно показва нагледно как може да се подчини на законите и същевременно да остане в бизнеса. С цел да се увеличи конкуренцията и да се подсилят другите книжарници правителството там прие закон, който забранява отстъпките за всички книги. Досега бяха възможни намаления от до пет процента, припомня investor.bg.

В същото време правителството забрани безплатната доставка на книги. Това има за цел да насърчи клиентите да се върнат към „аналоговите" книжарници в търговски улици, вместо да купуват "цифрови" книги по доставка. Причината за новите регулации е оплакване от 3-те хиляди независими книжарници в страната, че не могат да се съревновават с промоционалните онлайн цени.

Amazon се съобрази с новия закон и отмени всички отстъпки, както и безплатната доставка, като за в момента Amazon иска по един цент за доставена пратка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай