Да печелиш от пукането на борсови балони

 Да печелиш от пукането  на борсови балони | StandartNews.com

Илон Мъск увеличи дела си в SolarCity при най-големия спад в цените на акциите

Милиардерът работи за създаването на марсианска колония до 2040 г.

Парите не изчезват. Те просто сменят мястото си. Това е азбучна истина за всеки спекулант, който се храни от сривовете и възходите на борсата. След драматичните събития през последните седмици, когато се спука китайският балон и пазарите изгубиха милиарди за броени часове, всички се питат кой се възползва от ситуацията.

Един от печелившите е Илон Мъск, председател и най-голям акционер в SolarCity (най-мощната фирма за монтаж на покривни соларни панели). Мъск е увеличил дела си в компанията, като е купил 123 510 акции за 40,48 долара всяка, показват документи от приключването на редовната търговия в САЩ. С покупката си за общо близо 5 млн. долара той е увеличил дела си с 0,6%. Мъск умело се е възползвал от най-големия спад в цената на акциите на фирмата от 22 месеца насам, съобщава Bloomberg. Решението на Мъск идва, след като хедж фонд мениджърът на компанията Джим Чанос заяви на 21 август, че прави къси продажби на своите акции, което предизвика 13-процентен срив в цената на книжата. Малко след това самият Чанос определи базираната в Калифорния "SolarCity" като "високорискова" финансова компания.

В интернет пространството обаче се появиха слухове, че "черният" понеделник, който преживяха борсите по света, е бил умишлено предизвикан, за да се облагодетелстват хора като Илон Мъск и Джим Чанос. Световните пазари потънаха в понеделник - 24 август, след като китайските акции се понижиха с около 9% и засилиха страховете за глобален икономически спад. Джим Чанос неведнъж е давал песимистични прогнози относно китайската икономика. "Кредитният балон в Китай е от световна класа и става все по-зле и по-зле и по-зле", коментира той през 2013 г. В момент, в който всички продават, Мъск решава да купува. Кой обаче е посъветвал Мъск да действа така? И дали той действително ще спечели от този ход след време, когато пазарите се възстановят? Биографията му несъмнено всява респект.

Бизнес магнатът Илон Мъск, известен и като истинския Тони Старк, е роден на 28 юни 1971 г. в Претория, Южна Африка. Получава и двете си бакалавърски степени - по физика и икономика, от Пенсилванския университет в САЩ. В момента той е главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors и председател на борда на Solar City. Общото му състояние е оценено на 13,1 млрд. долара.

Мъск се утвърждава в света на бизнеса с популярната платформа за онлайн плащания PayPal, закупена от eBay през 2002 г. През 2001 г., вече отстранен от поста на главен изпълнителен директор на PayPal, той създава концепцията на проекта "Mars Oasis" с цел създаването на експериментални парници на Марс за откриване на растения, можещи да оцелеят на почвата на червената планета. Проектът успява да привлече няколко руски инвеститора и с тяхна помощ, през юни 2002 г. Мъск основава SpaceX. След успеха на серията ракети Falcon, разработени от компанията, NASA им предлага договор на стойност 1,6 млрд. долара, подписан през декември 2008 г. Благодарение на това технологиите на SpaceX са първите такива с частно финансиране, използвани за поддръжката на Международната космическа станция.

Интересът и иновациите на Илон Мъск към космическите пътувания са до голяма степен вдъхновени от "Фондацията" на Айзък Азимов. В интервю за американското издание Esquire през 2008 г. Мъск говори за космическите пътувания като основна стъпка в бъдеща космическа екзпанзия на човешката раса, с цел съхраняване на расата и развиване на общото знание на човечеството и запазване спомена за него. Той допълва: "Астероид или супервулкан може да ни унищожи, а сме изправени и пред опасности, за които динозаврите дори не са подозирали: изкуствено създаден вирус, случайно създаване на черна дупка, катастрофално глобално затопляне или някаква нова технология, която да ни затрие. Човечеството е еволюирало в продължение на милиони години, но през последните 60 години ядрените оръжия развиха потенциала да се самоунищожим. Рано или късно трябва да потърсим живот извън нашето синьо-зелено кълбо - или да изчезнем."

В друго интервю, този път за Wall Street Journal през 2011 г. той споделя надеждите си човек да стъпи на повърхността на Марс до 10-20 години, а първите колонии на червената планета да се появят около 2040 г.

Нова ера за Tesla Motors

Tesla Motors, най-голямата американска компания за електрически автомобили, е създадена през 2003 г. от Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг. И двамата играят активна роля в производствения процес през първата година, докато Мъск не се присъединява като председател към борда на директорите след огромна инвестиция. До 2008 г. Мъск отговаря само за производствените операции, но поема пълен контрол над компания след икономическия срив от същата година. До ден днешен Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla Motors и продуктов архитект. Под неговото ръководство Tesla Motors е оценена на 25 млрд. долара през 2015 г. Мъск очаква компанията да струва 700 млрд. долара до 2025 г.
Мъск измисля концепцията за SolarCity и през 2006 г. я основава заедно с братовчедите си Линдън и Питър Рай. Казва, че зад финансирането на SolarCity и Tesla е желанието му да помогне в борбата с глобалното затопляне. През 2012 година обявява, че Tesla Motors и SolarCity ще си сътрудничат за да увеличат процента на слънчевата енергия в енергийната мрежа на САЩ, като програмата ще започне през 2013.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай