6 компании искат да търсят газ в "Терес" и "Силистар"

6 компании искат да търсят газ в "Терес" и "Силистар" | StandartNews.com

Шест компании са закупили документи за участие в търга за проучване за природен газ и петрол в блоковете "Терес" и "Силистар" в Черно море. Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев, който сега е депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в Народното събрание. До края на септември кандидатите трябва да подадат оферти за участие в търга. Добрев изрази надеждата, че и двата търга ще приключат успешно въпреки срива на цените на петрола. Преди година цената на петрола беше над 115 долара за барел и петролните компании разполагаха с много средства за проучване на нови територии, припомни депутатът и допълни, че при ниската цена на петрола в момента (под 50 долара за барел), компаниите отлагат своите инвестиции.

И в момента България добива газ от Черно море от находищата "Галата" и "Калиакра", припомни депутатът. Количествата обаче покриват само 10% от нуждите на България. За сравнение, от находищата в Черно море Румъния напълно покрива потреблението си, което е 3-4 пъти по-голямо от това на България. В един от най-перспективните блокове в българската акватория - "Хан Аспарух", вече са направени подробни сеизмологични 2D и 3D проучвания и в средата на 2016 г. предстои да бъдат направени допълнителни проучвателни сондажи, които да докажат конкретни количества газ, каза Добрев. Според него страната много се е забавила със старта на проучванията за природен газ - решението за проучване на дълбоката част на Черно море е взето едва през 2011 г.

А след проучването няколко години ще отнеме вземането на окончателното инвестиционно решение за блока и инфраструктурата за транспортиране на добития газ. Ако бъде открит газ в "Хан Аспарух", държавата ще получава 30% от приходите от него под формата на концесионни възнаграждения, което означава милиони приходи в бюджета. Освен това цената на газа ще бъде по-ниска, което ще бъде стимул за индустрията, а ще се отрази и на битовите абонати - които потребяват директно газ, или през цената на парното, обясни Добрев.

Делян Добрев: Няма логика на пазара

Няма никаква икономическа логика бензинът през лятото да е по-скъп, защото потреблението му е голямо. Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев, който сега е депутат от ГЕРБ. Според него това означава, че няма никаква конкуренция на пазара и подсказва за наличието на картел или монопол. "Ако някой може да определя каквито си цени иска, защото ще има кой да ги плати, това означава, че няма конкуренция на пазара", каза Добрев. Голям процент от крайната цена на бензина и на дизела са акциз и ДДС, обясни той. "Около 350 долара на хиляда литра е акцизът, а имаме и 20% ДДС", допълни Добрев и изчисли, че акцизът и ДДС-то в цената на бензините са поне 1,10 лв. за литър, а има и допълнителни такси и разходи. Тази сума Добрев нарече "фиксиран компонент" в цената на бензина, а променливата е цената на петрола. Според него обаче сега не се наблюдава адекватна промяна на компонента, включващ в себе си цената на петрола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай