5 защитени професии искат машиностроители

5 защитени професии искат машиностроители | StandartNews.com

"Стандарт" събира в Габрово проф. Танев и индустриалци

Поне 5 машиностроителни професии да бъдат обявени за защитени, настояват фирмите от индустрията. Така ще бъдат спасени от закриване паралелки в професионалните гимназии, в които броят на учениците може да падне под 15. Браншовата камара по машиностроене (БКМ) ще защити предложението си пред министъра на образованието проф. Тодор Танев утре на дискусия по проблема в Габрово. "Стандарт" и КРИБ събират на една маса представителите на машиностроителната индустрия и изпълнителната власт, за да обсъдят промените в закона за професионалното образование и обучение. Домакин на форума, който се организира с подкрепата на Общинска банка, е Техническият университет в Габрово.

Браншовата камара по машиностроене (БКМ) предлага в списъка на защитените професии да бъдат включени операторите на машини с цифрово-програмно управление, машинни монтьори, фрезисти, стругари и заварчици. Подобни квалифицирани изпълнителски кадри се търсят и в браншове като минната индустрия, металургията, химията, строителството. "Анкета сред тридесетина водещи производители от машиностроенето показва, че само след една година те ще имат нужда от около 550 квалифицирани работници с посочените професии", заяви председателят на БКМ Илия Келешев. Образователното министерство обаче се бави с изготвянето на спасителния списък. Той трябва да се актуализира всяка година според новия закон за професионалното образование. "Има обаче опасения, че в него може да бъдат включени прекалено голям брой професии. Това ще обезсмисли идеята държавата да насърчава специално ограничен брой, но много важни професии, без които индустрията не може да се развива", заяви Келешев.

В последните години застрашително намалява броят на учениците, които избират да учат машиностроителни специалности. Така например приемът за машинни техници в съществуващите 76 паралелки е намалял от 300-400 на стотина души във випуск. В специалност машинен монтьор едва в две гимназии има обучение в дневна форма. Въпреки проблемите с кадрите през последните две-три години се отчита ръст на машиностроителната продукция. За първото полугодие на т.г. растежът е във всички подсектори - от 3% в производството на машини и оборудване, на метални изделия, до 15% на автомобили и други транспортни средства, където износът се увеличава с над 20%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай