Зеленоока красавица иска да промени родния бизнес

Зеленоока красавица иска да промени родния бизнес | StandartNews.com

Малките фирми са солта на бизнеса, от тях зависи дали страната ще върви напред. Тези думи на премиера Бойко Борисов са се запечатали в съзнанието на Мариета Захариева, която преди месец стана шеф на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към министерството на икономиката.

"Благодарна съм за доверието на премиера Бойко Борисов и на министър Божидар Лукарски, които ми повериха отговорността да оглавя една изключително важна агенция за българската икономика", казва г-жа Захариева. Според нея ведомството й е призвано да помага на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на родния бизнес. "Амбицията на министър Лукарски е да превърнем агенцията в реален помощник на фирмите, в истински център за насърчаване на предприемачеството", казва Мариета Захариева.

Родена е на 25 март 1979 г. в София. "Щастлива съм, че съм родена на един от най-големите християнски празници - Благовец или Благовещение, църковния празник на жената и майката". С умиление и респект Мариета говори за родителите си. Имам късмета и привилегията да съм отгледана в прекрасно семейство с висок морал и идеали". Мариета нито за миг не си е помислила да отиде да живее в чужбина, както сториха мнозина нейни образовани връстници. Защото е закърмена с истинска любов към България - и това за нея не е клише - тя от малка вярва, че: "България, държавата - това сме ние българите, от нашата упорита работа зависи да живеем в една още по-добра, по-красива България".

Семейни традиции възпитават Мариета в родолюбие и в предприемачески дух. Тя е израснала в семейство на успял предприемач, а поколения назад нейните предци са били успешни търговци. Така по естествен път Мариета се насочва към икономиката, бизнеса и финансите. Още в експерименталния колеж по бизнес и финанси към Второ СОУ "Академик Емилиян Станев" се научава как да прави бизнес проекти и маркетингови проучвания, как да регистрира фирми. Бакалавърската си степен по финанси и магистърската по маркетинг придобива в УНСС. Още съвсем млада успява да защити и магистърски степени по "Банков мениджмънт" и "Застраховане" в Института "Д. Ценов" в Свищов. От 5 години е хоноруван преподавател към Нов български университет и към Международното висше бизнес училище в Ботевград.

"Със сестра ми бяхме тийнейджърки, когато започнахме да помагаме в бизнеса на татко и това ми даде много сериозна основа за моето професионално развитие. Благодарна съм за това на моя най-добър учител в живота - баща ми!"
Мариета има 10-годишен опит в корпоративната сфера, била е директор продажби в Първа инвестиционна банка, ръководила е голям екип и в Банка ДСК като директор на дирекция "Финансови консултанти", работила е като изпълнителен директор на Асоциацията на българските износители.

Как би определила себе си като жена с една дума? "Естествена", отговаря Мариета с лъчезарна и неподправена усмивка. Тя цени в себе си упоритостта си, вродения такт и своята чувствителност към добротата. "С лекота успявам да запаля хората около себе си с искрата на ентусиазма и вярата в доброто". Мариета е майка на 10-годишния Никола, с благодарност и уважение кръстен на нейния баща. От три години живее "спокойно и интелигентно разделено" с таткото на Никола, с когото заедно полагат грижи за възпитанието на детето, "изключително много съм благодарна на моята майка Елена, която е неотлъчно до нас в израстването на Никола". Какво е най-важното за възпитанието на детето й? "Вярвам, че личният пример е едно от най-ценните неща, които можем да дадем на децата си. Никола е моят най-верен "камертон", винаги се вслушвам в неговото по детски спонтанно, но и по детски мъдро мнение. Много се забавляваме заедно: спортуваме, караме ски, сърфове, яздим и изобщо правим спортуваме сред природата - за мен природата е естествен източник на заряд и енергия". Никола от 4-годишен учи немски и английски език, тренира баскетбол.

В свободното си време Мариета обича да бъде обградена от любимите си близки хора и заедно да прекарват свободното си време на красиви и спокойни места, много обича да пътува заедно със семейството и приятелите си. Посетила е забележителни места по света, привлича я Италия, едно от най-любимите й места там са Портофино и Капри. Но сърцето й е в България, която смята за най-красивото място на Земята".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай