18:10 ч.

15.12.17

2 мин.

0

0

0

Запечатват магазини с пипани касови апарати

от Стефан Кючуков |

Запечатват магазини с пипани касови апарати

За срок от 30 дни ще бъдат запечатвани магазини и заведения, които имат касови апарати, но те са със счупени пломби, не са от одобрен тип, или са модифицирани без разрешение. Това гласят промени в Закона за ДДС, които влизат в сила от началото на 2018 г., стана ясно на семинар на НАП. Освен това ще бъдат запечатвани обекти, където е открито нарушение в изискванията за отчитане на оборота на касов апарат, дори фирмата, която го стопанисва да се смени. За целта на магазина ще се слага съобщение, че подлежи на запечатване, а на сайта на НАП ще се пусне списък с нарушителите, които предстои да бъдат запечатани. Това се прави тъй като досега често данъчните хващаха магазин без касов апарат, но още преди да бъде запечатан се сменяше фирмата, която го стопанисва. Фирмите за ремонт на касови апарати пък ще трябва да получат разрешение за осъществяване на тази дейност, като за целта ще се приеме специална наредба.


Друга промяна предвижда регистрацията по ДДС да стана до 7-мо число на месеца, след като за 12 поредни месеца фирмата е направила оборот от 50 000 лв. Досега срокът беше 14 дни. Наред с това, ако оборотът от 50 000 лв. се достигне в два поредни месеца, включително текущия, търговецът ще трябва да се регистрира по ДДС до 7 дни след датата на достигане на оборота. Промяната беше направена заради търговци на морето или в зимните курорти, които работят само няколко месеца в годината, но правят големи обороти и досега заобикаляха закона и не плащаха ДДС.


Всички декларации по ДДС от началото на 2018 г. ще трябва да се подават онлай. Има само някои изключения като например декларация от наследник на едноличен търговец, който е бил регистриран по ДДС. Две мерки за намаляване на бюрокрацията влизат в сила от началото на 2019 г. Първата предвижда още при регистрация на фирма в Агенцията по вписванията да може да се заяви искане и за регистрация по ДДС. Според другата промяна, заявление за регистрация по ДДС ще може да се подава и от адвокат.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент