17:10 ч.

08.12.17

2 мин.

0

4

0

Заличиха завода за стъкло „Диамант"

от Станка Христова |

Заличиха завода за стъкло „Диамант"

Бившият соцгигант за производство на стъкло и порцелан „Диамант" в Разград окончателно беше заличен от правния мир. Окръжният съд в лудогорския град сложи точка на дългогодишната сага, като прекратни делото по несъстоятелност на предприятието, продължило близо 17 години.


За това време синдиците са успели да съберат 10 млн. лв., получени от разпродажбата на активите на рухналия в началото на века мастодонт. С тези пари са удовлетворени около една трета от кредиторите. Поради изчерпване на имуществените ресурси, останалите близо 20 млн. лв. дългове остават непокрити, съобщи последният синдик на дружеството Милен Станчев.


При заличаването на фирмата в касата й са съхранявани 40 хил. лв., непотърсени от кредитори. Те са преведени по сметка на окръжния съд в Разград и са на разположение на фирми и граждани, чиито вземания от „Диамант" са признати от Темида.


„Диамант" тръгна към дъното още през 1996 г., когато правителството на Жан Виденов продаде 67% от компанията по схемата на масовата приватизация. Два фонда, единият от които принадлежеше тогава на бившия соцдепутат Добромир Гущеров, получиха по-голямата част от собствеността. В последствие техен съакционер стана РМД, сформирано по време на правителството на Иван Костов. Всички притежатели на завода източваха фирмата, без да инвестират в нея.


През 2001 г. държавната фирма „Булгаргаз" спря синьото гориво заради дългове и пещите на „Диамант" угаснаха завинаги. В следващите няколко години политически боричкания и скрити лобистки интереси осуетиха намерението на „Шишеджам" да купи индустриалната площадка на разградския стъклозавод и да построи там ново модерно предприятие. Турският холдинг избра да вдигнат халета на гола поляна и инвестира в съседния на Разград град Търговище, въпреки че суровинното находище е доста по-близо до лудогорския център.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:26 · 13.12.2017
яко заличават за Нова Година
бойко · 13:35 · 09.12.2017
и рес еоод
Потребител · 12:10 · 09.12.2017
разбира се че е по добре на чисто отколкото да платиш за нещо и да се окаже че си си купил нищо и даже по лошо съдебни процеси за десетилетия напред и неминуем фалит те затов бягат инвеститорите от българия и в случая се вижда и как се спонсорира чалгата процеса не е сложен и започва с това как соц депутат приватизира в случая гущеров
Потребител · 12:04 · 09.12.2017
синдиците за 18г са прилапяли 40 млна необходими за консултации експертизи и адвокати или сметката е вярна
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент