Заличиха завода за стъкло „Диамант"

Заличиха завода за стъкло „Диамант" | StandartNews.com

Бившият соцгигант за производство на стъкло и порцелан „Диамант" в Разград окончателно беше заличен от правния мир. Окръжният съд в лудогорския град сложи точка на дългогодишната сага, като прекратни делото по несъстоятелност на предприятието, продължило близо 17 години.

За това време синдиците са успели да съберат 10 млн. лв., получени от разпродажбата на активите на рухналия в началото на века мастодонт. С тези пари са удовлетворени около една трета от кредиторите. Поради изчерпване на имуществените ресурси, останалите близо 20 млн. лв. дългове остават непокрити, съобщи последният синдик на дружеството Милен Станчев.

При заличаването на фирмата в касата й са съхранявани 40 хил. лв., непотърсени от кредитори. Те са преведени по сметка на окръжния съд в Разград и са на разположение на фирми и граждани, чиито вземания от „Диамант" са признати от Темида.

„Диамант" тръгна към дъното още през 1996 г., когато правителството на Жан Виденов продаде 67% от компанията по схемата на масовата приватизация. Два фонда, единият от които принадлежеше тогава на бившия соцдепутат Добромир Гущеров, получиха по-голямата част от собствеността. В последствие техен съакционер стана РМД, сформирано по време на правителството на Иван Костов. Всички притежатели на завода източваха фирмата, без да инвестират в нея.

През 2001 г. държавната фирма „Булгаргаз" спря синьото гориво заради дългове и пещите на „Диамант" угаснаха завинаги. В следващите няколко години политически боричкания и скрити лобистки интереси осуетиха намерението на „Шишеджам" да купи индустриалната площадка на разградския стъклозавод и да построи там ново модерно предприятие. Турският холдинг избра да вдигнат халета на гола поляна и инвестира в съседния на Разград град Търговище, въпреки че суровинното находище е доста по-близо до лудогорския център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай