Заличиха завод от времето на соца

Заличиха завод от времето на соца | StandartNews.com

Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - „Флавиа" АД (бивш "Петър Ченгелов"), официално е в историята. Въпреки че заводът спря работа преди няколко години, едва наскоро е обявен в несъстоятелност. Това е видно от решение № 538 на Софийски градски съд, пише "Марица". Процедурата е задвижена в столицата, където е регистрирано дружеството. Тя бе поискана през 2015 г. от изпълнителния директор Веска Рибанчова като изход от финансовия колапс, в който изпадна обувната фабрика.

„Флавиа" се приватизира чрез касова и преференциална продажба през 1997 г. Купувач става роденото през същата година акционерно дружество "Флавин" АД, което се сдобива с 97 931 акции, представляващи 70% от капитала. Те са продадени за левовата равностойност на 1,46 млн. щатски долара. Акционери в дружеството са Първа лизингова компания, с най-голям дял - 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%. През март 1998 г. чрез преференциална продажба "Флавин" купува още 9,64% - 13 485 акции. Държавното участие остава 20,36%.

С решение от 27 юли 1998 г. Пловдивският окръжен съд вписва увеличение на капитала до малко над 1 млн. лв., като увеличението е за сметка на частните акционери. Скоро след това има ново увеличение, вследствие на което държавното участие се стопява. До 2007 г. "Флавиа" е в разцвет. Изпълнява нонстоп поръчки не само за Европа, но и за Америка.

Година по-късно икономическата и финансова криза я притиска и настъпва обрат. Започват да се съкращават работници и да се разпродават машини. Преди 10 г. там са работели над 750 души, а в момента се водят четирима. Освен дългове за милиони към банката кредитор, „Флавиа" има задължения и към НАП, доставчици и бивши работници в размер на 965 803 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай