Захариева: АМ „Хемус“ и тунелът под Шипка ще са приоритети по програма „Транспорт“

Захариева: АМ „Хемус“ и тунелът под Шипка ще са приоритети по програма „Транспорт“ | StandartNews.com

София. Ако не построим лот 3 на АМ „Струма", ще загубим парите по всички останали лотове, обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на заседание на Обществения съвет към МРР, предаде Фокус.

"Условието на Европейската комисия е да построим цялата магистрала, а ако не го направим, ще загубим парите и за останалите лотове. Затова Лот 3 е включен в ОП „Транспорт" за новия програмен период „2014-2020", обясни Захариева. По думите й, в програмата трябва да бъдат включени още АМ „Хемус" и тунелът под Шипка, за който тя коментира: „В момента се изгражда околовръстния път на Габрово, а в програмния период „2014-2020" ще бъде заложено изграждането на самия тунел", обясни вицепремиерът.

По отношение на пътната инфраструктура Захариева заяви, че тази в Южна България е по-добре развита от тази в северната част на страната и това обрича на по-ниски доходи населението в Северна България.

„Най-важните пътни участъци за изграждане остават в Северна България" каза още тя. По думите й, най-важният проект за Северна България е Автомагистрала „Хемус" и подчерта , че тя може да се „случи", ако бъде включена в ОП „Транспорт" за следващия програмен период. Захариева припомни, че пътната отсечка от Видин до София в частта от Видин до магистрала "Хемус" ще се изгради със заем от Европейската инвестиционна банка.По думите й, се очаква заем от ЕИБ за финансирането на общо три пътни проекта, които няма да бъдат включени в обхвата на ОП "Транспорт".

Тя уточни, че другите два проекта са за пътя София - Калотина (от граничния пункт до Северната скоростна тангента на София) и за Южната дъга на София в участъците от кв. "Бъкстон" до магистрала "Люлин" и от последното кръстовище на кв."Младост" до магистрала "Тракия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай