Задължителни системи за сигурност за всички нови коли

Задължителни системи за сигурност за всички нови коли | StandartNews.com

Всички нови коли трябва да имат системи за подпомагане на водача, предлага Европарламентът. 

Системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас. Време е те да се въведат във всички нови коли, казва доклад на ЕП.

Всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди биват ранени. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка.

Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара – автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти.

Днес тези технологии могат да бъдат открити в модели от високия клас, но поради очевидните им ползи депутатите предлагат те да станат задължителни за всички нови коли.

„Дали като шофьори, пешеходци, или велосипедисти ние всички правим грешки. В тези случаи автоматичните системи за подпомагане са безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти", заявява депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията.

Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли. Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те се заплащат допълнително.

Депутатите искат да се направи задължително внедряването само на системи, които са вече достъпни на пазара и са доказали приноса си за безопасността, както и ефективността си от разходна гледна точка. Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

„Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно чрез широкото им навлизане тези системи за подпомагане на водача ще станат по-евтини. Затова цената на колите няма да достигне тавана; те ще бъдат само малко по-скъпи", казва г-н Кох.

Депутатите също така лансират идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше приета с 593 гласа „за" срещу 39 „против", 53 „въздържал се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай