Йорданова: Бюджет 2015 трябва да даде финансова стабилност

Йорданова: Бюджет 2015 трябва да даде финансова стабилност | StandartNews.com

София. Основната идея на Бюджет 2015 е да доведем страната до финансовата стабилност, от която тя се нуждае и да върнем доверието. Това каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова пред Нова ТВ.

 Тя обясни, че се увеличава данък „лихва", защото според тях плоското данъчно облагане трябва да се отнася за всякакви видове доходи.

„Минимум около 50 милиона лева ще бъде данъчният ефект от увеличаването на този данък", добави тя.

"Истината е, че бюджетът е изключително консервативен. Не трябва да забравяме, че основна тенденция в него и отражение намира, само актуализацията, която гласувахме преди дни", призна Йорданова.

„За съжаление на този етап ние нямаме друг избор. Бяхме поставени в тази ситуация и нека да не забравяме, че правителството управлява по-малко от месец. Тоест за много кратки срокове трябваше екипът на министър Горанов да направи рамката на бюджета и да го внесе в Народното събрание, което предстои да се случи скоро", посочи тя.

Попитана, дали този консервативен бюджет означава "стягане на коланите" Йорданова отговори: „Това означава, че сме изключително рестриктивни по отношение на разходите, така че да можем да върнем дефицита в нормалните му размери според австрийските критерий - тоест в рамките на 3%."

По думите й, това на практика означава, че приходите трябва да се съберат с необходимите реформи в агенциите с необходимия контрол. На въпрос за намеренията на правителството за реформи Диана Йорданов каза: „Първите стъпки за реформа са предприети вече, нещо за което бяхме критикувани – включително и вчера от социалните партньори е, че започваме с 10%-то намаляване на разходите в областта на администрацията" и обясни, че това не означава практически съкращаване на хора, а съкращаване на разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай