Ядем по-малко риба

Ядем по-малко риба | StandartNews.com

Лидия и Никола Николови от Благоевград се борят за оцеляване

Българинът все по-рядко слага риба на трапезата си, фалират магазини за жива стока дори в големите градове.

Оцеляването на фирмите в бранша става все по-трудно. Това твърдят дългогодишните рибовъди Лидия и Никола Николови от Благоевград.

Те са от сутрин до вечер край водоемите вече 32 години, а от 17 г. са собственици на рибарника в благоевградския квартал "Струмско". Признават, че в последните години става все по-трудно. Често се налагало доставчиците на фураж да ги чакат с разплащането.

"Идва Никулден, но хората нямат пари, доста магазини фалираха, дори обекти в столицата затвориха врати. За празника ще продадем част стоката, но Никулден е само веднъж в годината", казва Лидия. Николови все пак са на мнение, че най-лошото е минало. Заради кризата се наложило да съкратят част от работниците си, дори пазача на рибарника бил освободен. Затова в ролята на охранител на водоемите влязъл собственикът Никола Николов. Става по няколко пъти през нощта, за да обхожда района. "Не можем да си позволим да назначим човек, който да пази рибарника. Защото за нас е важно да можем да плащаме добри заплати на работниците си", обяснява Лидия Николова.

Тя и съпругът й отдавна са изготвили проект, с който да кандидатстват за средства по европейските програми. Това е единственият начин да ремонтират остарялата база. Водоемите са в трагично състояние, дигите между тях са пробити, необходима е ежегодна поддръжка и почистване.

"Ние пускаме храната във водоема, а тя минала в съседния през дупка в дигата. И фуражът отива нахалост, и рибата загива без храна", споделят рибовъдите. Но двамата съпрузи не могат да пробият с проекта си вече няколко години. И причината не е, че е калпав. Те закупили рибарника съвсем законно и по пазарни цени в периода 1996-1998 г. През септември 2009 г. се прави ново замерване на имота и се констатира, че площта му е по-голяма. Те притежават 407 декара, а се оказало, че има още 47 декара отгоре. Разликата в площта е записана обратно на държавата като съсобственост в идеални части. Точно тази съсобственост е пречката да кандидатстват с проекта си по европейските програми. Правилата там са железни - имотът трябва да е 100% собственост на фирмата "Рибно стопанство" АД.

"Поискахме изготвянето на пазарна оценка от лицензирани оценители на въпросните 47 дка. Готови сме да ги купим, за да успеем да получим европейски средства", казва Лидия Николова.

Прекратяването на съсобствеността между държавата и физически или юридически лица върху имот може да стане чрез продажба на частта на държавата от страна на областния управител по местонахождение на имота, е записано в Закона за държавната собственост. Прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка на съответния държавен дял, направена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота.

"Вярвам, че ще срещнем разбиране от областната администрация и казусът ще бъде решен. Целта ни е да запазим стопанството, да продължим да осигуряваме прясна и вкусна риба за българския пазар", категорична е Лидия Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай