Водата поскъпва заради ремонти

Водата поскъпва заради ремонти | StandartNews.com

Инвестициите във водния сектор ще се отразят на цената на водата в посока нагоре. Това обясни председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) инж. Иван Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria. Повод за коментара му е поскъпването на водата в София, която от 1 май струва 1,82 лв. с ДДС за кубик при досегашна цена от 1,76 лв. Иванов припомни, че актуализация на цената на водата в София не е правена от юли 2012 г., така че увеличението от 3%, или с 6 ст. за кубик, според него е основателно.

Всички ВиК оператори претендират, че консумацията на вода пада и това е основният им спор с регулатора, коментира инж. Иванов. По думите му КЕВР гледа консервативно на данните за потреблението, а ВиК операторите настояват по-агресивно да се прогнозират намаленията и това води до различни гледни точки между тях и регулатора по отношение за цените. В цял свят консумацията на вода пада, обясни инж. Иванов. Причината са по-икономичните уреди, посочи той и допълни, че селата обезлюдяват и там консумацията намалява.

Според Иванов реформата във водния сектор, за която Брюксел настоява, вече има резултати - окрупняване на оператори и създаване на водни асоциации във всяка административна област. Според него, ако нормата на възвръщаемост на собствен капитал се увеличи за всички ВиК оператори до 17%, каквато е на "Софийска вода", то това може да реши въпроса с необходимите средства за инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай