ВМЗ-Сопот с високотехнологична галванична линия

ВМЗ-Сопот с високотехнологична галванична линия | StandartNews.com

„Инвестицията в нова галванична линия във ВМЗ-Сопот е поредна сериозна крачка към постигането на модерно и високотехнологично производство в оръжейницата. Това ще позволи на предприятието не само да задържи силните си позиции на международните пазари, но и да се наложи като лидер в производството на боеприпаси." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на нова галванична линия в Механичен цех на ВМЗ-Сопот. Новото съоръжение повишава производствения капацитет за обработка на механични детайли 5 пъти, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Лукарски подчерта, че през последната година ръководството и екипът на ВМЗ-Сопот работят упорито и постиженията им затвърждават тенденцията за динамично и стабилно развитие на оръжейницата. Икономическият министър припомни, че ВМЗ се е справило успешно с трудностите, възникнали след миналогодишния инцидент на площадката в Иганово и не само е компенсирало забавянето в изпълнението на сключените договори, но е сключило и нови такива, обезпечаващи работата му за две години напред. Според Лукарски тези договори поставят сериозни предизвикателства по отношение на производствения капацитет на предприятието и възможността за изпълнението им, но това не спира усилената работа на екипа и е едва началото на един по-амбициозен план за развитие.

Министърът изтъкна още постигнатите от ръководството на ВМЗ резултати, които намират видимо изражение в значително подобреното му финансово състояние, нови работни места, по-добро възнаграждение и въвеждането на система за допълнително материално стимулиране за работниците и служителите на държавната оръжейница. От поемане на управлението от настоящия изпълнителен директор инж. Иван Гецов и новия Съвет на директорите ВМЗ е погасило над 22 млн. лв. задължения. В същото време са назначени над 1200 нови работници и служители, а оръжейницата продължава да изпитва глад за кадри. За да може да обезпечи нуждите си от технически персонал, тази година ВМЗ е договорило разкриване на паралелки с профил металообработване в техникумите в Карлово и Сопот, но интерес от страна на учениците по думите на министър Лукарски няма. „Заплатите и условията за труд във ВМЗ са добри, има и бъдеще", посочи още той, като призова родителите и учениците от региона да избират специалности, за които има търсене на пазара на труд. Именно такъв е случаят с ВМЗ, където работната ръка не успява да обезпечи динамичното развитие на предприятието и увеличаващите се поръчки.

По отношение на финансовите постижения, министър Лукарски посочи, че приходите от продажби на предприятието са нараснали многократно - от близо 38 млн. лв. за първото полугодие на 2015 г. до над 172 млн. лв. за първото шестмесечие на 2016 г. Нетната печалба на предприятието към средата на тази година пък е 70,3 млн. лв. спрямо загуба от почти 1,2 млн. лв. за същия период на 2015 г.

Изпълнителният директор на ВМЗ инж. Гецов заяви, че с инвестицията в новата галванична линия планираната месечна обработка на завода през първия месец се очаква да достигне половин милион детайла, а до края на 2016 г. – да достигне капацитет от един милион заготовки месечно. „Това ще доведе до по-уверено посрещане на 2017 г., по-мащабно производство и повишено качество", допълни той. Инж. Гецов благодари за всестранната подкрепа на Министерство на икономиката. Тази подкрепа по думите на министър Лукарски е напълно заслужена. „Може да разчитате на такава подкрепа и занапред, защото за първи път от много време ВМЗ работи като колектив, който наистина иска да създаде нещо стойностно и да има своя принос в развитието на региона", завърши икономическият министър.

На събитието присъстваха още зам.-министърът на икономиката Любен Петров, заместник-областният управител на Област Пловдив Георги Пилев и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай