Виждаме с ПИК данъците за колата и жилището

Виждаме с ПИК данъците за колата и жилището | StandartNews.com

На сайта на Националната агенция за приходи вече може да се проверява какви суми дължим за налози за колата и жилището в над 200 общини. За достъп до услугата е необходим безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Задълженията в онлайн справката се визуализират към определена дата, като плащането на местните данъци трябва да стане по сметките на съответната община - по местонахождение на имота или по регистрация на превозното средство. Новата услуга става възможна благодарение на електронната връзка между Министерството на финансите и общините, които изпращат данни за задълженията на гражданите и фирмите. До няколко седмици ПИК ще бъде внедрен като средство за идентификация при ползването на електронните услуги на Столична община. Предстои в близките месеци и нови общини да се присъединят към системата. Според IT експертите няма пречки ПИК да бъде използван за уникален код за безплатен достъп и до различни е-услуги на Националния осигурителен институт и здравната каса.

Следваща инициатива на МФ е автоматичен трансфер на данни от ТЕЛК към системите за местни данъци, което ще елиминира неудобството инвалидите да предекларират облекченията си при промяна в обстоятелствата. Също така се работи и в посока за реализиране на техническа възможност чрез ПИК за подаване по интернет на някои декларации по Закона за местните данъци и такси. Тенденцията е ПИК да стане универсален вход към електронните услуги в цялата администрация.
Над 300 000 граждани и фирми вече имат ПИК. В приключилата на 30 април данъчна кампания по интернет са подадени 150 000 декларации за доходите от общо 500 000 формуляра, което МФ и НАП отчитат като отлично постижение в първата година от въвеждането на ПИК. Очакванията са с пускането на повече нови е-услуги до 3 години хартиеното деклариране да стане изключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай