Вистеон България създаде нова електроника за Мерцедес

Вистеон България създаде нова електроника за Мерцедес | StandartNews.com

Близо 1000 инженери работят в софийския център на компанията

Компанията "Вистеон" е лидер в разработката, дизайна и производството на иновативна електроника и решения за свързване с мобилни устройства на повечето световни производители на автомобили. Развойният център в София е най-големият на компанията в световен мащаб. Близо 1000 инженера тук отговарят за архитектурата и разработването на хардуера, механиката и софтуера на най-авангардните продукти на компанията.
Един от последните реализирани проекти на компанията бе новата революционна система Mercedes-Benz User Experience в купето на новата A-класа на немския автомобилен производител. Благодарение на дългогодишния си опит и множеството успешни проекти, идеите на българските инженери ще влизат в още много модели на различни автомобилни производители по цял свят в близко бъдеще. Днес българският хъб разработва над 65 проекта за всички световни автомобилни гиганти.

----------
Вистеон България стартира 2018 година с участието в най-голямото традиционно годишно изложение за потребителска електроника (CES 2018) в Лас Вегас. Компанията подготви хардуера, механиката и софтуера на сложни системи за интегриране на данни от радар, лидар, видеокамери и други сензори, обработката и класификацията на постъпилата информация с алгоритми за невронни мрежи и визуализирането на резултатите на 4К дисплеи. Показаните на изложението технологии, разработени в България, са и една от многото стъпки по пътя към автономните автомобили. Някои от тези разработки ще са видими в автомобилите през 2020- 2021 година.
Годината за Вистеон България продължи с представянето на революционната система Mercedes-Benz User Experience, разработена в София. Електрониката в купето на новите A-Class на немския гигант Mercedes

е поредното високотехнологично сътрудничество между Даймлер и Вистеон

От няколко години насам инженерите се грижат за дефинирането на над 15 хиляди изисквания за софтуера - както взаимодействието на продукта с автомобила, така и потребителския интерфейс. Дизайн отделът и анализаторите на Вистеон подготвиха детайлна спецификация, която описва пълното поведение на продукта. След одобрение от автомобилния производител, няколкостотин души превърнаха спецификацията в софтуер с надеждно поведение и практична и луксозна визуализация. Един от предизвикателните аспекти от самото начало на проекта, бе разрешаването на противоречията между концепциите на Даймлер и концепциите на производителите на смартфони/мобилни операционни системи – Apple, Google, Baidu. Наглед простото свързване на смартфон с дисплей в колата, всъщност изисква прецизно свързване на екосистемите на два технологични гиганта.
Задача от подобен мащаб бе успешно реализирана от експертните екипи на Вистеон България и то

само в едно устройство, интегриращо в себе си управлението на няколко традиционно отделни продукта

– инструментално табло, дисплей, хед-ъп дисплей, аудио система и модул за свързване с мобилни устройства.
От гледна точка на мултимедията, българският принос е в интеграцията на iPhone/ iPod, Apple CarPlay, Android Auto, аналогово и цифрово радио (DAB), възпроизвеждане на съдържание през Bluetooth и USB. Като допълнение към това бе реализиран и eCall – свързване с телефон за спешен случай при инцидент на пътя и Roadside assistance – свързване с портал на Мерцедес.
Благодарение на инженерите от Вистеон, в новите модели на Мерцедес, кокпит инструментите предлагат графични интерфейси за управление на различни устройства в автомобила. Новата система има пълна интеграция с навигация, телефония, радио и мултимедия.
От гледна точка на механичната издръжливост на устройството, българското участие е във всички фази на разработка, като цялостен дизайн и архитектура, избор на материали. В България са направени всички тестове за интеграцията на отделните хардуерни блокове и съответно оптимизацията на всички платки по цялостната система.
За да се осигури необходимото ниво на немско качество, всичките няколко хиляди продуктови изисквания бяха изтествани интензивно в българският отдел на Вистеон за валидация на електрониката.
Благодарения на дългогодишния си опит и множеството успешни проекти, идеите на българските инженери ще влизат в още много модели на различни автомобилни производители по цял свят.
Освен в проектите си за световните автомобилни гиганти, Вистеон България развива и каузата за разумното шофиране и превенцията от пътно транспортни произшествия. Ето защо българските инженери инициираха първия Хакатон у нас с автомобилна насоченост - "Да хакнем заедно опасностите на пътя!". Състезанието се проведе по-рано тази пролет, а фокусът бе насочен към създаването на ефективен софтуерен продукт, който

да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя

с цел предотвратяване на пътни инциденти. Желанието на компанията беше това решение да е лесно достъпно за всички водачи и автомобили.
Идеята, която бе отличена на първо място в Хакатона на Вистеон, бе Pi-dash assistant, който да представлява self-contained система за засичане на автомобили и хора на пътя и да има за цел да предотврати извършването на потенциално ПТП, причинено от невниманието на водача. Разработената система се оказа една много добра основа за детайлно доразработване на продукта.
Хакатонът на Вистеон бе възможност за инженерите да се срещнат с млади и талантливи бъдещи програмисти и специалисти в сферата на технологиите. В следващите няколко месеца предстои и поредното издание на "Инженерна академия", в която компанията дава възможност за изява именно на тези таланти. По време на академията стажантите се изправят пред едни от най-големите предизвикателства в разработването на автомобилната електроника, имат пряк досег до света на автомобилната индустрия и до бъдещите проекти на автомобилните гиганти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай