Вдигнаха наемите на офиси с 6,8%

Вдигнаха наемите на офиси с 6,8% | StandartNews.com

Засиленото търсене на офиси е довело до спад на дела на незаетите площи в София до 10% към края на 2016 г., отчитат от консултантската компания MBL|CBRE. Незаетите офис площи клас А и Б в София към декември 2016 г. са 175 хил. кв.м, което представлява спад с 43 хил. кв.м спрямо края на 2015 г.

Заради засиленото търсене се подобряват и нагласите на инвеститорите на пазара, които продължават да стартират нови проекти. Само през последното тримесечие на 2016 г. офис площите в строеж достигат 274 хил. кв.м, което е най-високото ниво от 2012 г. насам.

През тази година се очаква да бъдат завършени 147 хил. кв.м нови офис площи, което е около 54% от всички офиси в строеж в момента, каза Росен Григоров, зам.-мениджър „Консултантски услуги и оценки" в компанията.

През последното тримесечие на миналата година активността на наемния пазар е била малко по-слаба с наети 12 хил. кв.м офис площи. Общо за годината обаче усвоеният обем достига 125 хил. кв.м (80 хил. кв.м нето), като това превръща 2016 г. в една от най-силните напоследък.

Заради засилената активност през годината наемите на офис площите продължават да растат, отчита компанията. През последното тримесечие на 2016 г. увеличението достига 4,5% в сравнение с предходното тримесечие и 6,8% на годишна база. Това се дължи на по-големия обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради, за които собствениците искат по-високи наеми в очакване да се възползват от възходящия тренд на пазара, подчертава компанията.

Така средните наеми на офис площи в сгради клас А достигат 12-14 евро на кв.м, а при клас Б – 6,5-9 евро на кв.м. Тенденцията е ръстовете да продължат заради запазващото се силно търсене и борбата за наемане първо на площите с по-ниски наеми. Така изборът за 2017 г. се ограничава допълнително до по-скъпи площи. Компанията прогнозира, че са възможни и по-резки увеличения на наемите към средата и края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай