В Божурище откриха нов завод за авточасти

В Божурище откриха нов завод за авточасти | StandartNews.com

В Божурище беше открит нов завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия. Инвестицията на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД у нас възлиза на над 40 млн. лв., а броят на новите работни места се очаква да достигне до 330 в края на 2016 г, предаде БГНЕС. Компанията има заводи в още 7 държави от цял свят и всяка година произвежда над 15 млн. компонента за климатични инсталации за водещи световни марки като Мерцедес, BMW и Порше.

Държавният глава Росен Плевнелиев, който участва в откриването, отбеляза, че днес Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки. Той приветства новата вълна германски инвестиции у нас, като подчерта, че резултат от интензивното търговско-инвестиционно сътрудничество са качество и продукти на световно ниво, сглобени и произведени тук, в България.

"Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места. В тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората, а за нас това е чест и доказателство, че сме на прав път", заяви още президентът.

Държавният глава припомни, че Индустриална зоната в Божурище е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура.

"Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно", подчерта президентът.

"Новият завод на Behr-Hella Thertmocontrol GmbH е не само едно обещаващо начало на Индустриална зона Божурище, но и сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на чуждестранните инвеститори", каза от своя страна министърът на икономиката Божидар Лукарски. „В реализирането на инвестицията беше вложено много не само от страна на BHTC, които ни гласуваха своето доверие, но и от наша страна, защото това доверие трябваше да бъде заслужено", допълни той.

По думите му фактът, че България е успяла да се пребори с други 7 държави от Източна Европа и да бъде избрана като най-подходящата локация за изграждане на завода е доказателство за възможностите на страната ни. Лукарски подчерта, че българското правителство има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес в България. Определящи за това са не само постигнатата политическа стабилност, която вече се усеща от чуждестранните инвеститори, но и необходимостта от провеждането на ключови реформи. „Невъзможността да се гарантира върховенство на закона и да се пресекат корупционните практики е сред най-често посочваните от чуждестранните инвеститори недостатъци на страната ни", допълни министърът на икономиката, като изрази надежда, че това скоро ще се промени.

„Оптимистични сме за бъдещето си в България. След първоначалната инвестиция от над 40 млн. лв. планираме в следващите 5 години вложенията ни да надхвърлят 50 млн. лв. и да бъдат разкрити още близо 400 работни места". Това заяви главният изпълнителен директор на BHTC Томас Шулте. „Успяхме да намерим най-правилното място за нас. Отличната подкрепа от страна на българското правителство и местната власт, както и наличието на висококвалифицирани кадри доведоха до финалното ни решение да построим завода именно в България", заяви г-н Шулте. „Надявам се, че тази подкрепа и добри бизнес отношения ще продължат и в бъдеще", допълни той.

На церемонията за откриването присъстваха посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман, кметът на гр. Божурище Аспарух Аспарухов, представители на мениджмънта и служители на компанията инвеститор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай