Ускоряват инвестициите с промяна в ресорния закон

Ускоряват инвестициите с промяна в ресорния закон | StandartNews.com

Министерски съвет предлага промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които целят намаляване на административната тежест за инвеститори, кандидатстващи за получаване на сертификат за клас инвестиция или приоритетен инвестиционен проект.

Предложението е да отпадне един от изискваните документи и той да се събира само по служебен път. Става въпрос за удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Националната агенция за приходите (НАП).

Към настоящия момент са предвидени две възможности за предоставянето на документа. То може да бъде внесено лично от заявителя или се събира по служебен път от Българската агенция за инвестиции (БАИ), ако заявителят е избрал този вариант. С предложените промени информацията за липса или наличие на задължения към държавата ще бъде събирана от БАИ и Министерство на икономиката, в качеството им на компетентни органи по комплексно административно обслужване, само по служебен път от НАП или от информационното приложение RegiX, което предоставя електронен достъп до регистрите на държавната администрация.

В резултат на промените ще бъдат намалени разходите и времето на заявителите за подготовка и окомплектоване на необходимите документи за сертифициране на инвестиционните проекти, във връзка с отпадането на задължението за предоставяне на посочения документ. Промяната е част от политиката на кабинета да се намали административната тежест върху бизнеса и да се опрости бюрократичния процес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай