Украинци и англичани търсят имоти в Банско

Украинци и англичани търсят имоти в Банско | StandartNews.com

Голям интерес към имоти в курорта Банско от страна на украинци и англичани има през последните няколко месеца. Най-важното е, че имотният пазар е силен, няма падане на цените, твърдят брокери в курортния град. Имоти в Банско купуват и сърби, българи и македонци. "Млади семейства от Украйна искат да живеят тук, за да избягат мъжете от мобилизацията в армията. Вече са сключени десетина сделки с украински клиенти. Идват и пенсионери, които искат спокойствие и мир, а не напрежение и война", каза брокерът на имоти Атанас Бутилов.

Англичаните в последните 3-4 години само продаваха закупените от тях жилища. Но сега отново са клиенти в Банско. На практика те купуват имоти на свои сънародници. Активни са на пазара, защото паундът се стабилизира спрямо еврото и те искат да инвестират в недвижимо имущество. При това се сдобиват с апартаменти на много по-поносими цени за разлика от онези англичани, които купиха над 2000 жилища при бума на продажбите преди десетина години. По-заможните украинци и англичани дават по 40-50 хил. евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра, други пък дават по 25-30 хил. евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Имотите са с добра локация - близо до начална станция на кабинковия лифт.
Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, но те са по-далече от лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. "Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за кв. метър. Сключват се сделки за 12 хил. евро за студиа от 35-40 кв метра. Някои наши клиенти са толкова впечатлени от курорта, че пращат свои близки, които да си купят жилища тук", твърди Атанас Бутилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай