Украинският рекет е от десетилетия

Украинският рекет е от десетилетия | StandartNews.com

Украинският рекет срещу България не е от вчера, а продължава повече от две десетилетия. Още след отделянето на Украйна от бившия СССР на нейна територия изчезнаха около 900 български широкорелсови вагона, които обслужваха от наша страна фериботната линия Варна - Иличовск. Многократните опити на БДЖ и на транспортно ни министерство да получат обратно вагоните или да бъдат обезщетени за тях удариха на камък, от което България е ощетена с няколко десетки милиона лева.

Още от създаването си като самостоятелна държава Украйна се превърна в бариера за българо-руския стокообмен, като трайно саботираше транзита на наши стоки с влакове и автомобили за Русия. В крайна сметка това ни принуди да открием нови фериботни линии от Варна и Бургас до Кавказ и Новоросийск.

Дълги години Украйна не признаваше валидни свидетелствата, издавани от нашата ИА "Морска администрация" (ИАМА) за освобождаване на двата наши фериботни кораба от някои изисквания за броя на спасителните средства на борда им (Exemption certificate). Според Международната конвенция за търсене и спасяване по море SOLAS всички морски администрации, включително и ИАМА, могат да разрешават например да няма твърди спасителни лодки за всички хора на борда, което обаче трябва да бъде компенсирано с други спасителни средства, като надуваеми салове, жилетки и пр. Въпреки това обаче Украйна саботираше и Конвенцията, и документите на нашата ИАМА, като неправомерно задържаше двата ни ферибота.

След като в един момент самите чиновници от украинския пристанищен контрол започнаха да признават нашите сертификати, следователно да изпълняват задълженията си SOLAS, то украинската прокуратура възбуди следствия срещу тях. След като обаче и украинският съд се произнесе, че прокуратурата не може да търси никаква отговорност от тези служители, тъй като те изпълняват стриктно задълженията си по конвенцията, Украйна започна атака срещу България по друга линия - за разваляне на тристранната спогодба за фериботни превози между самата нея, България и Грузия.

Причината, разбира се, е, че Киев иска да спре достъпа на български фериботи до пазара на морски превози между Украйна и Грузия. В неофициални разговори високопоставени украински държавни служители, включително и зам.-министри, многократно са заявявали, че Украйна е готова едностранно да денонсира тристранната спогодба. Фактът, че и досега не го е направила, явно показва, че в Киев очевидно блъфират с цел оказване на натиск върху БМФ.

Доказателство за дългогодишния рекет на Украйна срещу България е и писмото, което още на 17 ноември 2009 г. България изпраща до еврокомисарите Антонио Таяни, Оли Рен и Катрин Аштън, с което ги информира за "системните нарушения" на Украйна на Споразумението за партньорство с ЕС при съвместната експлоатация на железопътната фериботна връзка Варна - Поти - Батуми - Черноморск и моли Брюксел за съдействие за решаването на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай