Украинската икономика ще се свие със 7.3%

Украинската икономика ще се свие със 7.3% | StandartNews.com

БВП на Украйна ще се свие със 7.3% през 2014, а инфлацията ще бъде близо 25%, съобщи председателят на централната банка Валерия Гонтарева, цитирана от РБК.

По думите й девалвацията на украинската гривна от началото на годината е 100%.

"Виждаме каква е инфлацията... още сега е близо 20%, до края на годината ще достигне 25%", заяви Гонтарева. Централната банка по-рано съобщи, че на годишна база през октомври ръстът на потребителските цени в страната е бил 19.8%. Според националната статистика инфлацията е била 19%.

Най-основният фактор за инфлацията е газа за битови нужди, чиято цена е скочила с 62.8%. Цената на хранителните продукти се е увеличила с 18.5%, на дрехите и обувките – с 10.8%, а на алкохола и тютюневите изделия – с 22.2%.

Гонтарева напомни, че от началото на 2014 г. стойността на украинската гривна е намаляла наполовина – през януари един долар се търгуваше за 7.99 гривни, а на 11 ноември курсът достигна до рекордната си стойност от 15.77 гривни. Понастоящем курсът на украинската валута на междубанковия пазар е около 15.5 гривни за долар. Председателят на централната банка обяснява бързото обезценяване на валутата с настъпилата в страната паника. Гонтарева изрази надеждата си че, скоро ситуацията ще се подобри.

Тя посочи, че през 2014 г. БВП на Украйна ще се свие с 7.3%, а през 2015 г. - с 4.3%. Тази песимистична прогноза Гонтарева обясни с военния конфликт в Донбас и резкия спад на индустриалното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай