21:10 ч.

12.08.18

3 мин.

0

4

0

Турция в ролята на канарчето в мината

от Цветослав Цачев |

Турция в ролята на канарчето в мината

Обезценката на лирата извади инвеститорите от зоната на комфорт, казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг".


Кризата с турската лира започна да се усеща на световните пазари в разгара на спокойния август. Поевтиняването на валутата се ускори в края на седмицата, когато президентът Ердоган не показа никаква стратегия за справяне с проблема. Тези 20% спад на турската лира за седмица са изключително много и оказаха влияние върху всички пазари по света в петък. Азиатските борси завършиха с понижение, което се пренесе върху еврото и върху фондовите индекси в Европа. Тези загуби обаче се ограничиха в рамките на 1-2% за деня и определено не може да се говори за паника на пазарите. Еврото дори падна с по-малко от процент, но пък слезе под ключовото равнище от 1.15 EUR/USD, което е достатъчен фактор, за да стимулира още повече покупките на долари. По-важното е, че инвеститорите бяха извадени от зоната на комфорт, какъвто обичайно е август месец. Уолстрийт тъкмо достигна нови рекорди и получи още едно доказателство, че ситуацията на пазарите е далеч от спокойствието, което се вижда в котировките на акциите през последните няколко месеца. Инвеститорите все още не оценяват негативните ефекти в пълната им сила, ако задлъжнялата турска икономика бъде разтърсена от тежка финансова криза. По същия начин американските акции не реагираха досега и на спада на китайския юан. Зад турската лира, обаче, не стоят толкова големи валутни резерви, колкото има Китай. Преди няколко месеца в подобна ситуация се оказа и Аржентина, но страната получи финансова помощ от Международния валутен фонд. Тя бързо беше забравена като доказателство, че повишаването на лихвите и поскъпването на долара рано или късно водят до кризи в развиващите се страни.
Но да се върнем на Турция и възможността да се намери бързо решение на валутната криза в страната. Това може да стане само с финансовата помощ на институция като Международния валутен фонд, с което да се осигурят валутни резерви за стабилизиране на курса и най-вече да се успокои пазарът, тъй като сега има паническо бягство от турската лира. Обезценката на китайския юан, например, е много по-малка – само 5% от началото на годината, благодарение на ресурса на централната банка. Всъщност, еврото пада спрямо долара с подобен темп. По-големи загуби за тази година има руската рубла, като валутата е 17% надолу от началото на 2018 г. Този спад се ускори през последната седмица, след като стана ясно, че САЩ готви нови санкции срещу Русия. Турция очевидно не може да се справи самостоятелно с бягството на капитали от лирата. Американският президент Доналд Тръмп дори направи още по-очевиден политическия натиск върху Турция, след като обяви двойно по-голям размер на митата за стомана и алуминий след поевтиняването на лирата. Това отношение на Вашингтон не предвещава финансова помощ и води към втория сценарий за развитие на събитията, а именно продължаване на поевтиняването на лирата. В такъв случай Турция ще трябва да разчита на финансова помощ от други източници, но пък доверието в лирата ще се върне по-бавно и икономиката на страната ще пострада повече.
Какво ще се случи с пазарите, ако политическите борби надделеят над здравия разум и Турция не получи финансова помощ? Доларът ще продължи да поскъпва спрямо останалите основни валути, защото е убежище по време на криза. С това няма да се подобри търговския баланс на САЩ и митата на Тръмп ще имат по-малък ефект. Финансовите акции в Европа, обаче, ще бъдат засегнати от валутните загуби покрай кредитите на Турция. Европейските компании също ще усетят влошаването в южната ни съседка, но не всички. Inditex, испанският текстилен гигант, ще спечели от евтината работна ръка, защото произвежда голяма част от продукцията си в Турция. Но като цяло глобалната икономика ще се сблъска с проблеми и акциите по света ще падат, докато инвеститорите търсят сигурността на облигациите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:28 · 15.08.2018
зад гърбът им стои катар и други и все някак ще се оправи а ни е
Потребител · 20:25 · 13.08.2018
Напротив продажното првителстово на турция слугува перфектно на тези инстутуции като граби и мами собсвения си народ. Но тези примати са толково тъпи, алчни и безчестни страхливци нямат уменията да виждат реалното и да се борят за собствените си права и достоиства.
Потребител · 21:23 · 12.08.2018
Международните Еврейски финансови институции изглежда са обявили война на Турция и Султана.
Shopeto · 08:01 · 13.08.2018
@Потребител Така разправя султана. Истината е много по-проста: турската икономика се срутва бавно, но неизбежно в пропаста заради царуващата навсякъде корупция и некадърност. Не е необходимо никой да им обявява война, те си съсипват държавата и без чужда помощ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент