Цените на добиваните у нас метали се покачват

Цените на добиваните у нас метали се покачват | StandartNews.com

Минерално-суровинната индустрия на България очаква лекото повишение на цените на основните суровини да продължи и през 2017 г. Това ще е гаранция за устойчивото развитие на бранша, което носи ползи на всички. Започналото в края на 2016 г. колебливо нарастване на цените на световните борси, обхваща всички добивани у нас метали – мед, злато, олово, цинк. Браншът е умерен оптимист в своите прогнози, защото средата, в която се развива, е трудна за прогнозиране и зависи от много глобални и местни политически и икономически фактори.
„Българската добивна индустрия ще разчита на своето технологично обновление и на работата с дългосрочни партньори, за да може да продължи да бъде конкурентоспособна", каза инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара. „Ние имаме отлично подготвени специалисти по минно дело и опазване на околната среда, компаниите спазват българското и европейско законодателство по отношение на здравето и безопасността на своите служители и на хората от местната общност, и постигат икономическите показатели в хармония с природната среда. Те изпълняват своите доброволни социални ангажименти към местната общност и допринасят за местното развитие", посочи още той.
В края на 2016 г. БМГК се обърна към своите членове и към международни експерти с въпроси за прогнози за добивната индустрия през 2017 г., попита за техните оценки за изминалата година, както и за очакванията им. В анализ на БМГК са обобщени отговорите на компаниите.

Световни тенденции

Световната икономика преминава през интересен период: от политическа гледна точка имаме амбициозни президенти в САЩ, в Китай и в Русия, които преследват своите национални програми. Докато ЕС постоянно залита, заяви в коментар за БМГК д-р Василий Николетопулос, основател на Natural Resources GP и член на Евромин.
От финансова гледна точка, икономически зони като ЕС и отделни страни (Китай, Япония) използват дългово-генерирани фискални стимули. Според д-р Николетопулос, ако не се случи някоя голяма катастрофа, световната икономика ще расте с 3-4%. Като за Индия и Китай този ръст ще надхвърли 5-6%. Това означава, че обемите и цените на суровините ще растат. Това важи и за икономиката на САЩ, която би растяла с по-голям темп спрямо 2016 г. и зависи от степента, до която президентът Тръмп ще реализира своята инфраструктурна програма. Това ще бъде добре за стоманата, медта, цимента, алуминия и подобните суровини.

Ситуацията в Европа

Политически Европа като цяло не е в най-добрата си форма, твърди д-р Николетопулос. Но поради силата на страни като Германия и Полша, както и поради програми за количествени улеснения (QE), които вече се прилагат от ЕЦБ, икономиката може да расте със заслужаващ внимание темп. По отношение на металите и добива, Европа е нетен консуматор. Положителен сигнал идва от Worldsteel, които предвиждат, че „възстановяването на търсенето на стомана от страна на ЕС се очаква да продължи, подкрепяно от възстановяване в строителството".

Факторът Китай

За учудване на много наблюдатели, Китай в момента страда от проблеми като бюджетен дефицит и изтичане на капитали, посочва д-р Николетопулос. Тези проблеми се допълват и от липсата на контрол на капитала и др. Ако през 2017 г. тези фактори започнат да доминират постоянно, заедно с отслабването на юана, продължаващите имотни балони и политиката за ограничения, е трудно да се предскаже друг бум на цените на суровините, идващ от Китай. Напротив, ако Китай получи статут на пазарна икономика от Световната търговска организация, тя ще нанесе щети на европейските и американските минни и металургични компании с нарастващ дъмпинг на цените на техните продукции.
Китай продължава да е факторът, който ще движи процесите и цените на металите и през 2017 г. Последните данни сочат, че търсенето на азиатската икономика е по-голямо от прогнозното. Българска минно-геоложка камара очаква, че цената на медта ще се покачи през следващите 2 години, достигайки до най-малко 3 долара за фунт.

Нефтът достига $60 за барел

Обявеното през 2016 г. решение на ОПЕК за ограничаване на добива на нефт, ще има своя ефект в краткосрочен план. Контра-влияние върху ефектите от това решение ще има шистовият нефт на САЩ, който също се подкрепя от президента Тръмп. Което означава, че цена от 60 долара за барел за американски нефт (West Texas Intermediate) е постижима, прогнозира д-р Николетопулос.

Движението на цените

По отношение на медта БМГК не очаква съществено увеличение на цената в краткосрочен план. Може да се очаква и известен спад, предвид рязкото й увеличение през четвърто тримесечие на 2016 г. За част от анализаторите, това поскъпване в края на миналата година е било изненада, поради прогнозите, които сочат, че баланс между търсене и предлагане ще се постигне или през 2018 г., или дори през 2019 г.
По отношение на златото е възможно покачване над 1200 долара, въпреки натискът, който се оказва върху метала от страна на силния американски долар и високите лихвени проценти в краткосрочен план. Прогнозата на БМГК в средносрочен план сочи, че нива от 1250 долара за тройунция за 2017 г. са постижими. Причините се крият в задълбочаващото се геополитическо напрежение, липсата на обща визия за развитие на ЕС, както и очакванията за слабо повишение на сегашните нива на лихвите в САЩ за периода 2017/2018. Особено влияние върху тази прогноза оказва и избирането на Доналд Тръмп за президент, и свързаните с него надежди за подем на американската икономика, които според анализа на БМГК, са силно преувеличени. В дългосрочен план цената на златото ще надмине общоприетите прогнозни нива от 1300 долара за тройунция.

Другите суровини

Развитието на пазара на скално-облицовъчните материали ще зависи от строителството и нуждата от влагането им в готовите обекти (което е и въпрос на виждане на архитектите). Очакванията на този подотрасъл са за запазване на тенденциите. Той, заедно с добива на строителни и инертни материали, са двата под-сектора, които страдат най-много от феномена „незаконен добив". БМГК нееднократно е алармирала за нуждата от мерки за да се ограничи тази част от сивата икономика.

Въгледобив

Това е подотрасълът, които ще продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика в лицето на модернизиращата се „Мини Марица-изток" ЕАД. Проблемът с ликвидността на сектор „Енергетика" у нас и в частност при въгледобивната компания бе преодолян през лятото на 2016 г. Независимо от трудностите, „Мини Марица-изток" ЕАД продължи да добива и да подава твърдо гориво за ТЕЦ-овете на лигнитни въглища в комплекса „Марица-изток", област Стара Загора. Нещо повече, през студените месеци на настоящата зима, и особено през януари, добивната компания успя да гарантира качествено подаване на суровина към своите клиенти, независимо от минусовите температури и влошените метеорологични условия.
В глобален план подотрасъл „Въгледобив" е подложен на натиск от екологични организации и международни институции. Целите за ограничаване на климатичните промени са постижими, само с комплексни мерки, касаещи всички индустрии и държави, а не само някои. Конвенционалният добив на въглища и на производство на електроенергия претърпя мащабна трансформация в началото на ХХI век. От 2009 г. насам в енергийния комплекс „Марица-изток" трите големите ТЕЦ на лигнитни въглища работят през сероочистващи инсталации с минимум пречистване на SO2 от 94%, техните електрофилтри са с ефективност от минимум 99,98%, като всяка разполага с пречиствателни станции за производствени и битови води. Комплексът се намира в зона с благоприятно влияние на въздушните течения, които отвеждат минималните количества емитиран прах и емисии далеч от населени места.
Възможно ограничаване на работата на въгледобивните компании в Германия, Полша и/или България ще доведе до социални щети и напрежение, за което държавите не са подготвени, а местните икономики – в т.ч. индустрия и услуги – нямат достатъчно гъвкавост да преодолеят шока от подобно действие, пише в анализа на БМГК.

Какво да очакваме?

Очакванията на рудодобивните компании за 2017 г. са по-оптимистични спрямо предходната. Оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г. стоят в основата на това отношение. Прогнозите на анализаторите от БМГК са, че цените на медта ще се движат между 5 и 6 хил. долара за тон. Като сред основните фактори, които ще влияят на цената на медта, са икономическите данни от Китай, курсът евро-долар, както и развитието на икономиката на САЩ.
В подотрасъл скално-облицовъчни материали посочват миграционните процеси в Европа сред причините за свитото търсене на тяхната продукция. Те оказват негативно влияние върху търсенето на естествен камък, посочват от „Марин Батуров" ЕООД. Несигурността и негативните обществени настроения към мигрантите в следствие на и под прикритието на войната в Сирия, отлагат решенията за по-обемни ремонти на собствениците на къщи в Западна Европа.
В този подотрасъл, за който е известно, че маржовете са изключително ниски, се наблюдава увеличение на цените на продуктите. Причината е увеличението на заплащането на труда. От друга страна, коментират от „Марин Батуров" ЕООД, компаниите изпитват трудности при намирането на обучени кадри. Мащабите на проблема се простират от липсата на подготовка, през неграмотност и до липса на млади хора в по-малките населени места.

„Асарел-Медет"
вложи 1 млрд.

Изминалата 2016 г. е поредната успешна година за „Асарел-Медет" АД. Компанията изпълни своя бизнес план по всички показатели. Това се постигна въпреки предизвикателствата с понижените цени на медта на международните пазари. През 2016 г. „Асарел-Медет" АД въведе в експлоатация два значими проекта - ЦПТ-3 и модернизацията на първа секция на Флотационно отделение. Това са инвестиции за над 60 млн. лв.
Изминалата година ще се запомни в Панагюрище и като годината на Новото панагюрско съкровище с откриването на супермодерната многопрофилна болница „Уни Хоспитал". Инвестиция в нея възлиза на над 90 млн. лв. Това е пореден и най-значим пример за грижата на „Асарел-Медет" АД за настоящето и бъдещето на родния край.
Приоритет за 2017 г. на „Асарел-Медет" АД ще са двата проекта за дългосрочно развитие на рудника и на Обогатителната фабрика. През следващите четири години компанията ще направи необходимите инвестиции, за да осигури своето устойчиво бъдещо развитие. Компанията отчита добро изпълнение на програмите си за устойчиво развитие, по които са вложени над 126 млн. лв. Така общият размер на инвестициите след приватизацията през 1999 г. достигна 1 млрд. лв.
През 2017 г. Панагюрище ще бъде домакин на поне две мащабни прояви от национално значение – тенис-турнирът „Асарел България Оупън 2017" (15 до 20 август), който ще привлече най-добрите играчи на тенис на маса с награден фонд от 130 000 щатски долара, и Световното първенство по фойерверки (25-27 май). И двете мащабни събития се реализират с финансовата подкрепа на „Асарел-Медет" АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай