Цената на петрола достигна ново дъно преди срещата на ОПЕК

Цената на петрола достигна ново дъно преди срещата на ОПЕК | StandartNews.com

Намаляващите надежди, че ОПЕК ще намали производството на петрол по време на срещата на организацията в четвъртък доведоха до нов срив в цената на петрола.

Производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, се очаква да не намалят производството на срещата на ОПЕК. Някои членове искат да подкрепят цените, които са паднали с повече от една трета от юни. Източници от ОПЕК са заявили пред Ройтерс, че е много малко вероятно организацията да предприеме някакви действия.

По данни на Bloomberg цената на бенчмарковия сорт Brent достигна 76.38 долара за барел, а на американският WTI – 72.81 долара за барел.

Спадът дойде, след като делегацията на Саудитска Арабия обяви, че няма да действа в посока на намаляване на добива и придържане към квотите с цел задържане на цените. Саудитският министър на петрола Али ал-Наими заяви, че "пазарът на петрол рано или късно ще се стабилизира".

Петролният картел е разделен в мнението си какви мерки трябва да бъдат взети за задържане на цената на петрола, която спадна с 30% от юни насам вследствие на рязкото увеличение на добива на американски шистов петрол и намаляването на търсенето на световно равнище.

Би Би Си пише, че има спекулации, че ОПЕК ще обяви днес първото свиване на добива от 2009 г. в опит да предотврати последващи спадове на цената. Венецуела и Ирак вече призоваха към намаляване на добива.

Министърът на петрола на Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал-Мазруи обаче взе страната на Саудитска Арабия и обяви, че страната му няма да поиска намаляване на добива, понеже "пазарът ще се балансира сам".

"Няма да изпадаме в паника, това се случва не за първи път, тази криза не се нуждае от паника... виждали сме и по-ниски цени. Не се интересуваме от краткотрайни решения, тъй като тяхното въздействие не е трайно", заяви Ал-Мазруи пред агенция Ройтерс.

Ден по-рано Русия, която произвежда приблизително 11% от петрола на световно равнище, съобщи, че няма да се съобрази с решение за намаляване на добива. Министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че през 2015 г. руските петролни фирми ще произведат приблизително същото количество петрол, което са добили през 2014 г.

Новак заяви, че се съмнява ОПЕК да вземе решение за намаляване на квотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай