Трети сме в Европа по износ на малини

Трети сме в Европа по износ на малини | StandartNews.com

"Ние сме на трето място по производство и експорт на малини в Европа. Преди нас са само Полша и Сърбия. Франция също произвежда много големи количества, но голяма част от тях ги консумира сама". Това каза председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

"Пазарът на малината за индустриални нужди е предимно в преработвателните хладилни предприятия, които изнасят за чужбина. Иначе пазарът е концентриран по Черноморието и София. Изнасяме малини за държави като Германия, Холандия и Франция", добави Петков. Според него тази година реколта се очаква да бъде много добра.

"Още не можем да предвидим крайни резултати, защото не е приключило брането на есенната малина. Брането й ще започне след около 20 дни. Но очакваме тази година добивите да бъдат повече от миналата година. Средно в България се добиват около 7500 тона малини, а тази година очакваме да бъдат над 10 000 тона", каза Петков. Той обясни, че благодарение на поетите ангажименти от страна на земеделския министър Десислава Танева, се е увеличило прякото и косвено подпомагане на производителите от този сектор. Въпреки това, браншът има и редица проблеми. "Основните проблеми са липсата на препарати за растителна защита и на сертифицирани разсадници, които да произвеждат качествен посадъчен материал. Голям проблем са и сезонните работници", каза Божидар Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай