Томислав Дончев: КЗК ще реши има ли картел на горивата

Томислав Дончев: КЗК ще реши има ли картел на горивата | StandartNews.com

Дали има картел на горивата или не, правомощията са на КЗК. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрол в парламента, предаде агенция "Фокус". "Още през юни месец написах на Комисията за защита на конкуренцията писмо, с което ги посъветвах, че е добре да се направи секторен анализ на сектор "Горива".

"Има хипотеза, че би могъл да се ощети бюджетът. Дали има картел или не, правомощията са на комисията. Тя има право да налага и глоби", обясни Дончев. По думите му, държавната администрация е на разположение на комисията за информацията, от която тя има нужда. "Искрено се надявам, че тя ще си свърши работата. Комисията няма право да работи с данъчна информация. Има право да пита всички дружества. Основателен е въпросът дали на комисията не трябва да й се дадат правомощия чрез НАП да ползва тази информация", заяви Дончев.

Мартин Димитров от РБ в реплика посочи, че дизелът в България е най-скъпият в ЕС. "Има доста анализи на КЗК по темата и те не са помогнали. Трябва да се направи нов вид комисия, нов състав. При толкова високи цени на горивата, плащаме с това, че българската икономика расте все по-малко. Г-н Дончев, не смятате ли, че са необходими промените в закона за акцизите, за да се облекчи вноса на горива", запита Димитров.

Томислав Дончев отговори, че колкото по-ниски са цените на горивата, толкова по-добре е и за икономическата конюктура. "Ако има функциониращ пазар, това би следвало да се компенсира с внос. Аргументите, които се вадят, че България няма собствен добив, не са основателни. Дефектът трябва да бъде установен от КЗК", каза още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай