ТЕМА ОТ ДЕНЯ: 1,22 млрд. за БГ бойна техника

ТЕМА ОТ ДЕНЯ: 1,22 млрд. за БГ бойна техника | StandartNews.com

1,22 млрд. лв. планира да даде кабинетът за модернизацията на бойната ни техника, но при условие, че тя се произвежда у нас - в наши заводи, от наши учени и инженери. Това стана ясно вчера при посещението на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в „ТЕРЕМ – Хан Крум" - Търговище. Тримата се запознаха на място с технологичните възможности на военно-ремонтния завод и разгледаха част от готовата продукция – ремонтирани танкове Т-55 и Т-72 и модернизирана машина МТЛБ-М1.

Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви Борисов. Това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България и да спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт, каза министър-председателят.

„За съжаление, не така е било през последните години. Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че желанието на правителството е да бъде ангажиран целият индустриален и научен потенциал на страната. „Ако този потенциал бъде развит, той ще може да намери и други клиенти", посочи Дончев.

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка за 3 години и въоръжението.

"Идеята е сглобяването по всички тези проекти за новите бронирани машини, както и ремонтът и модернизацията на съществуващата техника, да се извършва единствено в България. Една част ще бъде правена в Търговище, друга във Велико Търново и т.н.", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Борисов поздрави работниците в търговищкия завод. Той изрази надежда, че "ТЕРЕМ-Хан Крум" може да стане още по-модерен. В края на визитата си в Търговище министър-председателят получи като подарък от директора на завода макет на танк Т-55.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай