Теглят бързи кредити за GSM-и

Теглят бързи кредити за GSM-и | StandartNews.com

Изплащането на бързите кредити се превръща в най-сериозният проблем на хората. Средното задължение през периода 2015–2016 г. е 1104 лева и отбелязва ръст от 42% в сравнение с периода 2014–2015 г., когато е било 775 лева. Данните оповести Райна Миткова, директор на Асоциацията на колекторските фирми. Преди хората вземаха заем от фирмите за бързи кредити главно за да платят сметките си за ток, вода, парно и мобилни телефони, а през последната година с по-доброто икономическо развитие в страната гражданите се чувстват по-спокойни теглят вече и банкови кредити, обясни Миткова. Освен това бързите заеми вече се теглят за скъпи gsm-ми последен модел (което е покупка №1), плазми и други високотехнологични стоки. Често парите се ползват и за почивка. Средностатистическият клиент на небанковите дружества е млад мъж между 18 и 30 години със средно образование, който често сменя местоработата си или е сезонно зает, сочи проучване на Асоциацията на колекторските фирма. Септември традиционно е лош месец за събираемостта – не само защото изплащаме задълженията си от почивката, но идват и разходите за учениците, посочи Миткова.

Повече мъже теглят потребителски кредити в сравнение с жените, съотношението е 60/40. Обяснението е, че жените са не толкова добре платени. При ипотечните кредити разликата е още по-голяма - 70/30.

Българите спестяват 4-7% от доходите си

Българите спестяват 6-7% от доходите си и търсят бърз кредит за около 700 лв., а банковите депозити все още са традиционен инструмент за инвестиции. Основен мотив за това е търсенето на сигурност въпреки исторически ниските лихвени проценти по депозитите. Това коментира финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев по телевизия Блумбърг. Според него търсенето на други алтернативни форми за генериране на доходност като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки е устойчиво, но обемът на средствата към тези форми е много по-малък спрямо банковите депозити.
Небанковите финансови институции или т. нар. фирми за бързи кредити не се конкурират пряко с банките, а предоставят добавена стойност на пазара на финансови услуги. Това заяви дивизионният директор „Маркетинг и Продажби" в Easy Credit Валентин Гетов. Той коментира достъпността на бързите кредити, профила на хората, които търсят краткосрочно финансиране и новите тенденции в областта на небанковото финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай