Търсят още банки за плана "Юнкер"

Търсят още банки за плана "Юнкер" | StandartNews.com

Повече български проекти могат да получат средства от плана "Юнкер", ако нови банки партньори се включат в инициативата. Това обясни зам. управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова. Това е инструментът на ЕС, известен като плана "Юнкер", който ще мобилизира 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, които носят възвръщаемост.

До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

СИБанк отпуска финансиране от 100 млн. евро под формата на заеми, а Райфайзенбанк реализира схема за заеми за малки и средни предприятия за 35 млн. евро за иновации, нови стоки и услуги с висока добавена стойност. "ПроКредит Банк" също участват като финансов посредник. Голяма част от средствата обаче вече са усвоени от малките и средни предприятия, които за кратко време успяха да подготвят добри и качествени проекти. Възможно е да се отпуснат нови средства за фирмите, но за целта трябва да се привлекат възможно най-много банки партньори, обясни Цанова. И допълни, че ЕФСИ може да участва във фондове за акционерен капитал, които инвестират в компании, които имат нужда от акционерен капитал, а не от заемно финансиране.

Какви са възможностите за финансиране на български проекти по плана "Юнкер" и как българският бизнес може да получи средства по инструмента, ще дискутират представители на властта и компаниите на десетата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Тя ще се проведе на 3 юни в хотел "Маринела", София. Сред потвърдилите участие са зам.-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева, зам.-директорът на Европейския фонд за стратегически нвестиции Илияна Цанова, която ще се включи с връзка от Лондон, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Дават средства за тръбата до Гърция

Изграждането на газовия интерконектор между България и Гърция е възможно да се финансира със средства от плана "Юнкер". Това заяви зам.-директорът на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова. Това е стратегически проект и за България и за ЕС, който ще генерира паричен поток, ще има нужната възвръщаемост и влияние за икономиката в региона и е приоритет за ЕС от гледна точка на енергийна политика. Затова е напълно възможно да бъде финансиран по ЕФСИ, ако се потърси финансиране, обясни бившият служебен вицепремиер по управление на средствата от ЕС. По плана могат да получат финансиране и друг тип големи проекти - инфраструктурни или за енергийна ефективност.

Такива са например изграждането на Дунав мост 3 или изпълнение на програмата за саниране. Но ако средства от инструмента се използват за саниране, трябва да отпадне безплатното обновяване на жилищните сгради, а собствениците да се включат със самоучастие. Вложените средства ще се върнат чрез енергийните спестявания. Сред одобрените в Европа проекти е например такъв за поставяне на умни електромери във Великобритания. До момента нито един голям български проект не е получил финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай