Търговията беше като влакче на ужасите

Търговията беше като влакче на ужасите | StandartNews.com

Петролът сорт Брент поевтиня с 3% за седмицата
Загубите на борсите се ограничиха до 1-3%, а някои приключиха седмицата с леки ръстове

Петър Пешев
Управител на ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД и брокер на ЦК

Търговията на световните борсови пазари през изминалата седмица бе все едно да се повозиш на влакче на ужасите. Седмицата започна със силни разпродажби на борсите от Токио, през Франкфурт и Лондон, до Ню Йорк, като в четвъртък и петък пазарите бързо възстановиха част от изгубеното, а някои дори успяха да запишат и седмично поскъпване. В рамките на 3-7% бяха загубите за световните борсови индекси до средата на седмицата, след което вследствие на частичното възстановяване загубите се ограничиха до 1-3%, а някои борси приключиха седмицата с леки ръстове.
За втора поредна седмица златото поскъпва, като през изминалата добави малко над процент и последно се търгуваше за около 1238 долара за тройунция, докато среброто изгуби под половин процент от стойността си и се търгуваше последно за 17.25 долара за тройунция. Подобно на среброто платината не регистрира сериозно седмично изменение, но паладият поевтиня с близо 3% за седмицата. С над 2% поевтиня щатският петрол, до ниво от малко над 82 долара за барел, докато петролът сорт Брент поевтиня с 3% за седмицата, до 86 долара за барел.

Съвсем нормално е след период на такъв силен възходящ тренд, който властва на пазарите през последните няколко години, да станем свидетели на периоди на висока волатилност, като бързо поевтиняване на котировките в рамките на 20% е нещо възможно.

Глобалната икономика отново показва признаци на слабост, като ниските лихви и бюджетните дефицити в Европа, САЩ и Япония вероятно ще съпътстват икономическото развитие и през следващите години. От тази гледна точка всяка по-сериозна разпродажба може да се окаже добра възможност за покупка. Германските двугодишни облигации се търгуват с отрицателна доходност от около -0.20%, т.е. инвеститорите купуват германски правителствени облигации с ясното съзнание, че ще изгубят част от инвестицията си. През тази седмица стана ясно, че някои от големите американски банки започват да изискват големите депозанти с депозити от над 10 млн. долара (примерно) да си плащат, затова, че банката съхранява депозитите им, т.е. налице е още един пример за отрицателна доходност. Ниските лихви и дори отрицателните лихвени проценти в някои случаи би трябвало да стимулират пазарите на реалните и финансовите активи, или поне фундаментално няма причини за силното им поевтиняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай