Световната банка: Все по-трудно е да се прави бизнес в България

Световната банка: Все по-трудно е да се прави бизнес в България | StandartNews.com

България падна с две позиции и заема 38 място от 189 анализирани икономики в бизнес класацията Doing Business 2015 на Световната банка. Според анализаторите в страната ни става все по-трудно да се прави бизнес.

Банката обаче е с променена методология и поради това мястото на всяка държава е много по-различно спрямо доклада от миналата година. За улеснение авторите обаче правят сравнение и в него се вижда, че България отстъпва с две позиции, защото по новите принципи в Doing Business 2014 тя би трябвало да е на 36-о място.

Специалистите поясняват, че класацията е направена към 1 юни 2014 г. Понеже е различна тежестта на различните използвани критерии, като цяло се посочва, че българската икономика с много малко се е доближила до най-добрите световни примери. Но това се дължи единствено на промяната в 3 критерия - трансгранична търговия, започване на бизнес и уреждане на несъстоятелност. По всички критерии България остава по подобряване на бизнес средата отвъд 61-во място в световната класация.

Въпреки лошата статистика анализаторите обясняват, че е по-лесно да се прави бизнес в България, отколкото в Чехия (44), Румъния (48), Унгария (54) и Гърция (61).

Световен лидер отново е Сингапур, следван от Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания и Финландия. Сред водещите 20 има и бивши комунистически държави като Грузия (16, веднага след Германия) и Естония (18).

На дъното е Еритрея, а пред нея са Либия, Централноафриканската република, Южен Судан, Чад, Демократична република Конго, Афганистан, Венецуела, Ангола и Хаити.

Най-много изоставането продължава да е при свързването на бизнес обект с електрическата мрежа - слизане от 122-ро на 125-о място сред близо 190 икономики. При получаването на разрешение за строителство - слизането е от 100-о на 101-во място. За започване на бизнес България отстъпва от позиция 41 на позиция 49. За лесно получаване на кредит - от 19 на 23, за плащане на данъци - от 84 на 89 и за спазване на договорите - от 74 на 75.

За сравнение, световният лидер в тази процедура е Южна Корея (18 календарни дни), а в Европа това е Германия - там свързват бизнес обекта за 28 дни и искат само 3 процедури. България се намира по този показател в компанията на Чехия, Китай, Замбия и Боливия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай