Стоянова: Минималната заплата остава 340 лв.

Стоянова: Минималната заплата остава 340 лв. | StandartNews.com

София. Размерът на минималната работна заплата ще остане 340 лева и през следващата година, стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пред журналисти в парламента. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза тя.

Редица административни такси и възнаграждения зависят от минималната работна заплата за страната и се изчисляват спрямо нея. Един пример е потребителската такса за посещение при личен лекар. 

Според Менда Стоянова административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. "Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата", каза тя. "Заплатата е функция на изработеното от конкретния работник и предприятие, на неговата производителност на труда, на това има ли пазар за стоката, която той произвежда, каква е квалификацията му, която гарантира качеството на тази стока или услуга - това са елементите, които трябва да формират размера, на която и да било заплата, включително и минималната", допълни Менда Стоянова.

Връщат данък "лихва" на 10%

Облагането на доходите от лихви по банкови депозити ще бъде върнато в размера си от 10 на сто, стана ясно още от думите на председателя на бюджетната парламентарна комисия, цитирана от "Дневник".

Данъкът върху лихвите от 10% бе въведен при предишния мандат на ГЕРБ, а кабинетът "Орешарски" започна неговото поетапно намаляване с по 2 процентни пункта на година с цел той да отпадне до 2017 г. От самото начало на управлението на сегашното правителство се дават заявки, че данъчното законодателство ще бъде върнато във вида си от предишния мандат на ГЕРБ.

Реформаторският блок дава сигнали, че ще иска запазване на ставката в сегашния й размер от 8%. АБВ и Патриотичният фронт пък имаха съвсем други виждания за данъчната система, но подкрепят управляващите.  

Детските влогове няма да се облагат, но ще бъдат предприети мерки за прекратяване на "вратичките", използвани от много банки и техните вложители за избягването на този данък, стана ясно още от думите на Стоянова.

Коментарите на Менда Стоянова за ситуацията с хазната и актуализацията на бюджета пред "Стандарт" можете да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай