Срина се цената на слънчогледа

Срина се цената на слънчогледа | StandartNews.com

Олиото поевтиня с близо лев за последните 24 месеца

Слънчогледът поевтиня с 25% за последната година. Цената на новата реколта е около 450 - 500 лв. при 650 лв. за август 2013 г., показва справка на сайта на Софийската стокова борса. Същото показва и сравнение на стойностите на борсата в Монтана. "Твърденията за възможно поскъпване на олиото са спекулативни. От някои браншове винаги искат по-високи цени, но няма как да се случи тази година", категорично заяви председателят на асоциацията на зърнопроизводителите в Плевен Георги Милев. Някои зърнопроизводители дори коментират, че не помнят такава добра година за слънчогледа. Това, разбира се, не се отнася за всички, коментира Милев, но тези, които са спазили всички агротехнически мероприятия, прибират добра реколта. Дори малко по-добра от миналогодишната.

Така че при тази цена на основната суровина няма как да се стигне до поскъпване на олиото, смята Милев. Стопаните в Русе обаче отчитат с 37 килограма от декар по-слаби добиви спрямо миналата година. Увеличени са и разходите им, защото на места се е налагало да правят повторна сеитба заради влажната пролет и градушките. "Пъстра е картината по отношение на реколтата от слънчоглед в Добричка област, а и в цялата страна", каза за "Стандарт" Стелиян Стоянов - зърнопроизводител и председател на браншова асоциация в Добричко.

"Жътвата напредва, макар и с по-бавни темпове, тъй като има на места полета с полегнали посеви, вследствие на метеорологичните условия тази година. Като цяло на този етап не може да се каже, че прибраната реколта няма да стигне за родното производство", казва стопанинът. Цената на олиото пада правопропорционално на тази на слънчогледа, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За последните 24 месеца мазната течност е загубила близо лев от стойността си. В средата на септември 2013 г. то се е продавало на едро за 2,89 лв.

Година по-късно вече е 2,21 лв. Пластмасовата бутилка от литър през последната седмица пък се е продавала на едро за 1,97 лв. Цената на световните борси също пада заради очаквана добра реколта на слънчоглед в световен мащаб.

33 заменки са съмнителни

Около 33 са заменките, за които ще трябва да се връщат пари или да се възстановява собственост. Това стана ясно от интервю на зам.-министъра на земеделието Георги Костов за БНР. Според него около една четвърт от общо 132 замени, направени между 2007 и 2009 г. и за които Брюксел реши, че може да има нерегламентирана държавна помощ, може да се окажат наистина проблемни. Страната ни има два месеца, за да избере независим оценител и да проведе процедура по оценка на тези сделки една по една. Едва след края на тази проверка ще стане ясно дали има нерегламентирана държавна помощ и в каква част от случаите, обясни Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай