21:25 ч.

21.08.16

2 мин.

2986

0

0

Справки за имотите вече и онлайн

от Стандарт |

Справки за имотите вече и онлайн
Снимка: Pixabay

Вече ще можем да получаваме справки от имотния и кадастралния регистър и по електронен път. Това ще стане факт, ако бъде приет проектът на Наредба за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри, публикуван на сайта на регионалното министерство. Очаква се новите електронни документи, които ще предоставя ведомството вместо тези на хартия, да доведат до намаляване на разходите за ведомството, се казва в мотивите към документа. По този начин ще се улеснят и потребителите. За тях ще се намалят също времето и средствата, които отделят за получаване на скици и карти.


Електронните документи, издавани от Агенцията по геодезия, кадастър и картография, ще се удостоверяват с електронен подпис. Те ще се получават на цифров носител или чрез контролиран отдалечен достъп до административната информационна система на кадастъра. За превенция на злоупотреби върху документите, предоставяни на заявители, които нямат право да работят с лични данни, ще бъдат заличени единните граждански номера и адресите на собствениците. Издадените преди влизането в сила на проекта скици и схеми ще имат срок на валидност от 6 месеца от внедряване на новата система. Това трябва да се случи в срок от 2 години след приемане на проекта, а отговорността за това се пада на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За да се получи цифровата информация ще се подава заявление. То ще съдържа данни за заявителя, за лицето, което е извършило измерванията, довели до информацията. Ще има свой собствен 1. идентификационен номер. Освен това заявлението ще носи точен час, минута и секунда на подаване, както и срок за предоставяне на услугата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент