Спечелихме 61 медала в два световни конкурса

Спечелихме 61 медала в два световни конкурса | StandartNews.com

Наградиха в Пловдив победителите от Concours Mondial и Spirits Selection 2017

Общо 61 медала за родните производители на вина и високоалкохолни напитки донесоха два световни конкурса - Concours Mondial и Spirits Selection 2017. Официалната церемония по награждаване на отличените се проведе във вторник в Пловдив. Отличията на участниците връчиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Владимир Туджаров, главен секретар на министерство на икономиката и Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles, който пристигна специално от Брюксел за събитието.
Медалистите бяха приветствани от Меглена Михова и Кристоф Сепулведа от Probegex – представител на Concours Mondial за България. Гости на церемонията по връчването на отличията бяха инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, д-р Иван Соколов, Председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, Евелина Апостолова, заместник-областен управител на Пловдив, заместник-кметовете инж. Александър Държиков и Розалин Петков, кметове на райони, представители на Национална лозаро-винарска камара, местния бизнес, членове на журито на Concours Mondial, партньори и др.
Тазгодишният Concours Mondial de Bruxelles се проведе през май във Валядолид, Испания. В него България спечели общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 - за бяло и 7 за розе. Допълнително страната ни спечели 3 награди за органично и био вино. България е на седмо място по брой на спечелени медали и на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е близо 40%. "За трета поредна година България постига високи резултати", каза Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. "Средната успеваемост е 29%, Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството", допълни тя.
Общо три медала спечели България на втория от международните конкурси - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе в Чили. За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002 г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold. "За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки", коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс", представителят на конкурса за България.
„Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят още по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки", коментира Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles.
Spirits Selection by Concours Mondial ще се проведе в Пловдив от 21 до 23 август 2018 г. с подкрепата на министерството на икономиката и на община Пловдив. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс".
Пълният списък на наградените български вина може да видите на адрес: http://results.concoursmondial.com/ след въвеждане на държавата, а на високоалкохолните напитки - http://www.spiritsselection.com/en/results/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай