Спасяват малките взаимни фондове

Спасяват малките взаимни фондове | StandartNews.com

Малките взаимни фондове, чийто активи са паднали под 500 хил. лв., ще бъдат спасени. Това ще стане с промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране. Те са предложени от Министерството на финансите като преходни и заключителни разпоредби към новия Закон за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, който е пуснат от МФ за обществено обсъждане.

Инвестиционните дружества и договорните фондове, чийто активи паднат под прага от 500 хил. лв. за период от 6 месеца ще имат срок от 10 работни дни, в който да оповестят причините за това, както и мерките, които ще предприемат за привличане на нови инвеститори и срокът, в който тези мерки се очаква да възстановят размера на нетната стойност на активите им, гласят промените. В момента законът предвижда, ако капиталът на взаимен фонд падне под 500 хил. лв. за период от 6 месеца, лицензът му да бъде отнет. Заради сериозния спад през последните години на цените на акциите, които се търгуват на фондовата борса, капиталът на някои взаимни фондове падна под 500 хил. лв. С подготвените промени в закона те ще бъдат спасени от заплахата да бъде отнет лиценза им. Освен това ще отпадне съществуващата в момента забрана инвестиционни дружества да взимат кредити.

Подготвените промени дават възможност пасивно управлявани борсово търгувани фондове да емитират дялове срещу съвкупност от съставящите индекса, който фондът е избрал да възпроизвежда, финансови инструменти от различни емисии и със съответните тегла. Така например на пазара може да се появят фондове, чиито инвестиции копират структурата на основния борсов индекс SOFIX. Предоставянето на възможност за създаване на борсово търгувани фондове е добра новина за инвестиционната общност като ще разшири палитрата на взаимните фондове на пазара. Предлагат се и промени, които ще създадат по-строги правила за даване на бонуси на шефовете в управляващите дружества, които менажират взаимните фондове. Поне 50% от променливото възнаграждение на мениджърите ще трябва да бъде в дялове или акции от взаимния фонд. Освен това най-малко 40% от променливото им възнаграждение ще трябва да се разсрочва поне за три години. Целта е мениджърите да имат стимул да поддържат добра доходност на фондовете за по-продължителен период от време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай