Спад в броя на сделките с недвижими имоти, при ръст в цените

Спад в броя на сделките с недвижими имоти, при ръст в цените | StandartNews.com

Цените продължават да растат, търсещите жилища се съпротивляват на това и съответно броят на сделките намалява, макар и малко, съобщи на брифинг изпълнителният директор на компанията "Адрес" Георги Павлов.

Що се отнася до София, най-голям ръст се отбелязва от една страна в центъра на града (макар да има задържане в стойностите в някои проблемни квартали на централно място), но също и в крайните квартали. Причината да се търсят повече жилища в Дружба, Люлин, Овча купел и др. е от една страна развитието на метрото в столицата, а от друга желанието на инвеститорите в имоти да избегнат доста по-високите стойност в другите квартали на София, стана ясно от думите на Павлов.

Леко охлаждане на пазара на жилища в София, отчитат от "Адрес" в своя най-нов бюлетин. За второто и третото тримесечие на 2018 се наблюдава лек спад на сключените сделки спрямо същия период на 2017. На фона на понижението, активността на купувачите се задържа висока. Доказват го значителният брой огледи и запитвания. Не всички клиенти обаче имат реална готовност за покупка. Интересът им се обуславя от желанието да бъдат информирани и ориентирани за случващото се на пазара.

„Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци и трябва да се вземат предвид от всички участници. Единият е отчетеният спад на сделките през второто тримесечие на годината. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Вторият ключов елемент е промяната в поведението на купувачите. Макар да продължават активно огледите и запитванията, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента", коментира Георги Павлов.

КРЕДИТИРАНЕ

Ипотечното кредитиране, което дава най-силен тласък на жилищния пазар, през 2018 надхвърля значително обема от миналата година. По данни на БНБ през август отпуснатите жилищни заеми растат с 9.6% на годишна база и вече достигат 10.15 млрд. лв. В същия месец се очертава и друга тенденция. За първи път от 12 месеца лихвените нива по жилищните кредити леко се покачват месец, след като бе отчетено най-ниското им равнище. Друг показател – индексът „Моите пари", също дава сигнал, че може би идва краят на падането на лихвите. За периода юни-август стойността му не се променя.

„Ако вземем предвид високата инфлация и решенията на Федералния резерв на САЩ, напълно възможно е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре, макар и незабележимо в началото. Осезаемо отражение на жилищния пазар обаче можем да очакваме най-рано в края на 2019 г., тъй като прогнозите за затягане на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) към момента са за средата на следващата година", уточнява Георги Павлов.

Експертите на компанията уточняват, че купувачите стават все по-уверени относно взимането на кредит. „Ако през 2017 г. клиентите разчитаха предимно на банково участие между 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката", посочва оперативният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева и допълва: „По-младите клиенти и семейства, които не разполагат със спестени средства, избират възможности за пълно финансиране на покупката. Често съчетават жилищен с потребителки кредит, за да компенсират самоучастието в ипотеката".
Все пак голям е делът на покупките със собствени средства – 46%. „С покачването на инфлацията и ниските лихви по депозитите, хората все повече търсят изгодни алтернативи за спестяванията си, като ги влагат в активи, които не губят стойността си. Най-често това са недвижими имоти, от една страна заради дългосрочната перспектива на инвестицията, а от друга – заради народопсихологията на населението по отношение на жилищата.", добавя Тенекеджиева. По думите й доходността от инвестицията в имот в големите градове достига 4-5% при лихви по депозитите доста под 1%, на фона на годишна инфлация от около 3.5%.

ЦЕНИ

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7.7% В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям. Най-ясно се отличават Дружба и Овча купел. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

В Овча купел влияние оказва изграждането на метрото. Свързването на квартала с подземния транспорт ще улесни значително придвижването, което е предпоставка за по-голям интерес за покупка. А цените в района все още са далече под средните за София и имотите се позиционират в нисък към среден ценови клас. Освен това кварталът предлага добри възможности за инвестиционна покупка, заради близостта до Нов български университет и търсенето на наеми наоколо.

Промяната в Дружба до определена степен също се обуславя от развитието на транспортната мрежа. Освен с изградената вече метростанция, кварталът привлича купувачи и заради близостта до две от основните офис зони – Бизнес парка и бул. Цариградско шосе. Развитието на Дружба 2 и реализирането на множество проекти ново строителство позволиха да се промени и самият имидж на района.

Поскъпването на имотите се проявява и в разпределението на сделките по ценови сегменти. Най-голям е делът на покупките за над 70 000 евро – 62%, както и с най-висок ръст – 12% спрямо същия период на 2017. Продадените жилища на стойност между 30 000 и 50 000 евро и от 50 000 до 70 000 евро намаляват с 3% и 4% и представляват съответно 10% и 24%. Без промяна остават сделките до 30 000 евро – едва 5%.

ПОВЕДЕНИЕ НА КЛИЕНТИТЕ

Експертите на компанията посочват, че има промяна в нагласите и поведението на „играчите" на пазара. Купувачите продължават да бъдат активни, но вече не са склонни да купуват на всяка цена. По-скоро искат да се информират и ориентират на пазара, за да сключат най-добрата сделка. Затова се интересуват от предлагането, посещават огледи, но по-трудно пристъпват към покупка. Все пак клиентите, които са решени да купуват, откриват подходящия имот за себе си в кратки срокове. Над 85% от купувачите сключват сделка в рамките на 3 месеца.

От другата страна, инвеститорите следят поведението на клиентите и се стремят да съобразяват цените на новите си проекти. „При ексклузивните проекти все повече строителни предприемачи са склонни да се вслушат в съветите ни при формиране на офертните цени. Подобно приспособяване е ключово в период преди рецесия, за да не се стига до дисбаланс", допълва Гергана Тенекеджиева.

При индивидуалните продавачи промяната в нагласите се осъществява по-трудно и изисква повече време. Продължаващият ръст на цените за последните 2 години им даде увереност, че те са по-силните на пазара. Това доведе до изкуствено завишаване на цените в някои райони, а оттам и до увеличаване на времето за продажба и по-трудното намиране на купувач. През последното тримесечие делът на продадените имоти между 3 и 6 месеца се увеличава с 4%, за сметка на тези, реализирани за по-малко 1 месец. Най-много сделки – 28%, са сключени между първия и третия месец от обявяването на имота.

Макар броят на сделките, осъществени чрез корекции на офертната цената, да не търпи съществена промяна – малко над 50%, стойността на отстъпките леко се променя. Усеща се плавно покачването на сумите, които продавачите са склонни да свалят от офертната цена. Най-голям е делът на отстъпки в рамките на 5000 – 10 000 евро – 27%, който нараства с 2% спрямо 2017. Предоговарянията на суми между 10 000 и 20 000 евро и над 20 000 се увеличават с по 1% и представляват общо 9%.

В типовото разделение на имотите двустайните и тристайните апартаменти са най-търгувани за разглеждания период. Общият им дял расте и заедно заемат почти 80% от всички сделки. Едностайните жилища се нареждат на третата позиция, а минимална промяна има при сделките с къщи, които изпреварват покупките на многостайни апартаменти спрямо 2017.

ПРОГНОЗА

Прогнозата на АДРЕС до края на годината е оптимистична. Въпреки, че от компанията очакват продължаващ спад на сделките и през следващото тримесечие, при правилно ценово позициониране на имотите, покупките ще продължат. „Продавачите трябва да преценяват внимателно офертните цени, защото клиентите по-трудно осъществяват покупки и предвиждат повече време за огледи, за да сключат най-добрата сделка за себе си.", обяснява Павлов. По отношение на цените, от компанията очакват до края на 2018 г. нивата им да се задържат стабилни. Поскъпване може да има в предпочитаните райони и за определени жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай