SOS реформа за СПА индустрията

SOS реформа за СПА индустрията | StandartNews.com

Правим награда СПА дестинация №1

В най-мащабната си кампания - "Чудесата на България", "Стандарт" ще рекламира и промотира както досега СПА и балнеотуризма, съобщи главният редактор г-жа Славка Бозукова. Стартът на кампанията за 2015 г. ще бъде даден официално в Панагюрище на 11 юни в присъствието на министрите на културата и на туризма - Вежди Рашидов и Николина Ангелкова. СПА индустрията в съчетание с културното ни наследство може да бъде двигател за ръст на туризма. Затова и "Стандарт" ще присъди в края на годината специална награда в кампанията "Чудесата на България" за СПА дестинация №1 на 2015 г.

Трима министри променят закони, събираме на една маса бизнес и държава

SOS реформа за СПА индустрията в България започват държава и бизнес, като "Стандарт" ще бъде обществен посредник в диалога между тях. Това стана ясно по време на Втория годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.
Въпреки че вече е подготвена дългоочакваната наредба за балнео, СПА и уелнес хотелите и центрове, държавата все още е длъжник на бизнеса. Както по отношение на рекламата за сектора, така и на нормативната уредба и възможностите за трансгранично сътрудничество, заяви главният редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Липсва достатъчно контрол, както и стимул за инвеститорите, подчерта тя.

Няма да оставя министъра на туризма Николина Ангелкова, преди да стане възможно у нас да се лекуват европейски граждани със средства от техните здравни каси, заяви председателят на СПА съюза Стефан Шарлопов. За да стане възможно това, "Стандарт" се ангажира да организира кръгла маса с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова, на здравеопазването Петър Москов и на околната среда Ивелина Василева, съобщи г-жа Бозукова. Тя обеща пред експерти от СПА индустрията и кметове на световни СПА дестинации като Карлови Вари и Баден Баден, че като обществен посредник вестникът ни ще потърси консенсуса между всички всички позиции, за да се гарантира бъдещият успех на сектора.

Забраняват балнео без басейн

Балнео и СПА центровете и хотелите вече задължително ще трябва да имат закрит басейн, за да се наричат така. Това пише в новата специализирана наредба към Закона за туризма. Тя вече е качена на сайта на министерството за обсъждане, съобщи министър Ангелкова по време на срещата. В нея е записано, че балнео, СПА, уелнес и таласо центъра ще трябва да отговарят на различни условия. В уелнес хотелите например не е задължително наличието на закрит басейн, но пък трябва да предлагат определени услуги. Изискванията за оборудването също са конкретизирани. Сауната например трябва да е затоплена между 60 и 90 градуса с влажност от 5 до 20%. Сертфикатът, който ще се дава на специализираните хотели и центрове, ще важи 5 години и ще може да се отнема при системни нарушения. До 3 месеца ще е готов регистърът на хотелите и центровете, които отговарят на условията.

Карлови Вари си партнира с Кюстендил

Чешкият световноизвестен балнеокурорт Карлови Вари и родният Кюстендил са се договорили да си партнират в областта на СПА и балнео. Това обяви кметът на чешкия град. Има идеи за подписване на договор за побратимяване, но това в Чехия отнема много дълъг период от време, правят се внимателни проучвания, обясни той. Иначе Кюстендил и Карлови Вари много си приличат по брой на населението и природни ресурси, но за разлика от чешкия град СПА традицията у нас е прекъсвана няколко пъти през годините.

Каним гости от Южна Америка

Гости от Южна Америка, Европа и останалия свят ще могат да почиват у нас и ще разберат за страната ни благодарение на проекта "РоманСпа". Страната ни е включена в проекта благодарение на членството на Българския съюз по балнеология в Европейската асоциация по СПА. Още след половин година ще са готови и първите пакети, включващи осемте държави от проекта или само регионалин такива. От България в "РоманСпа" участват Хисар и София. Останалите членки, които си партнират за привличане на туристи са Франция, Португалия, Италия, Германия, Унгария, Румъния и естествено България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай