София връчи нота на посланик Балтаджи

Дипломатът обеща да съдейства, но две седмици след срещата няма реакция от властите

София връчи нота на посланик Балтаджи | StandartNews.com

Вербална нота срещу неправомерните опити на Киев да прекатегоризира фериботните ни кораби "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол" с цел да ги обложи с по-високи пристанищни такси, е връчена на 7 юли на посланика на Украйна в София Н. Пр. Микола Балтаджи, научи "Стандарт". На среща с директора на Дирекция "Външноикономически отношения" във Министерството на външните работи (МВнР) Маргарита Ганева, посланик Балтаджи е запознат с подробното аргументирано становище на нашето министерство на транспорта срещу неправомерните действия на украинските власти.

Пред Н. Пр. посланик Балтаджи Маргарита Ганева изразява "любезното очакване" на външното ни ведомство посланик Балтаджи да информира властите в Киев за възможно най-бързо разрешаване на изкуствено създадения от Киев проблем с фериботите ни. След това тя дава думата на главния секретар на ИА "Морска администрация" Петър Киров, който изтъква с юридически факти пред посланик Балтаджи, че "евентуалното въвеждане на нови правила би било в разрез както с двустранната спогодба между България и Украйна, така и с тристранната спогодба", която включва и Грузия, за съвместна експлоатация на фериботната връзка между България, Украйна и Грузия.

Петър Киров подчертава, че ИА "Морска администрация" разполага със заключения на авторитетния украински институт УкрНДИМФ и на водещи украински експерти, според които още през 2006 г. Киев приема, че таксуването на двата български кораба е "абсолютно нормално", тъй като те са идентични (sister ship) на двата украински ферибота по линията - "Героите на Шипка" и "Героите на Плевен". "В този смисъл буди недоумение фактът, че в свое становище от 2017 г. същият УкрНДИМФ изведнъж ревизира изцяло своите предходни заключения", подчертава пред посланик Балтаджи Петър Киров. Той протестира и срещу поставения от Киев срок до края на юли да бъдат въведени новите условия за по-високо тарифиране на фериботите.

Маргарита Ганева от МВнР заявява пред посланик Балтаджи, че становището на МТИТС е изпратено до нашето посолство в Киев и до генералното ни консулство в Одеса за предоставянето му пред компетентните украински институции.
В края на срещата Н. Пр. посланик Микола Балтаджи благодари за направените разяснения и се ангажира да предостави вербалната нота на компетентните украински власти. Той подчертава, че Украйна води борба с корупцията и горещо благодари на България за подкрепата, която тя оказва на Украйна по пътя й към ЕС.
Краят на юли обаче наближава, а вече повече от две седмици след тази среща във Външно ответна реакция от Киев по въпроса все още няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай