София ще е сред най-атрактивните локации за външни инвестиции в следващите 2 години

София ще е сред най-атрактивните локации за външни инвестиции в следващите 2 години | StandartNews.com

София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите две години, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция за бъдещето на Икономическия и паричен съюз.

„Вече години наред ние от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България" заедно с нашите партньори от Фондация „Конрад Аденауер" и Изследователски център „Вилфрид Мартенс" полагаме усилия и организираме конференции и форуми, на които експертно и отговорно да се обсъждат важните въпроси пред развитието на ЕС и разбира се на нашата страна в европейския път, който сме си избрали. 16 години след реалното въвеждане на еврото като парична единица и преминавайки през тежката икономическа криза, ЕК работи за реформи, които да доведат до повече сигурност и ползи на гражданите от икономическия и политически съюз. Тази експертна дискусия е, както част от европейския дебат за нужните промени, така разбира се и от актуалния български дебат за въвеждане на еврото", заяви Фандъкова.

Тя представи няколко факта, показателни за развитието на София през последните години. „На първо място е развитието на икономиката на града. Според последното изследване на подразделението на „Financial Times", което следи преките чуждестранни инвестиции, София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. В класацията „Европейски градове и региони на бъдещото за 2018-2018 година" София е на второ място в категорията „Големи градове на бъдещото" по критерия „Ефективност на разходите" и е в топ 10 на източноевропейските региони на бъдещото", отчете столичният кмет. По думите ѝ София, заедно с Югозападния регион на страната, е сред 10-е най-добре представящи се градове в Европа в класацията на Американския институт Milken.

„В анализа се подчертава, че добрата позиция се дължи на факта, че регионът е център на публично финансирани проекти за проучвания и развития", допълни Йорданка Фандъкова. „София е градът и регионът, който е перспективен и си струва да работим заедно, да обединяваме усилия, да дискутираме, за да намираме важните фактори, които биха спомогнали това не само да се случи, но и да се случи успешно ", каза още тя.

Само за първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в София са 220 млн. евро, съобщи Йорданка Фандъкова. „Публичните инвестиции са важен фактор за привличане на инвеститори. В периода 2007-2013 година Столичната община само чрез европейската солидарност инвестира около 1,5 млрд. евро публични средства в ключови транспортни, инфраструктурни и екологични проекти, а в новия програмен период от 2014 година насам вече сме осигурили финансиране за проекти на обща стойност 744 млн. евро", обобщи кметицата.

По думите ѝ това са средства, които реално променят града и данните от всички международни доклади го доказват. „Публичните инвестиции привличат и частни. Това е начинът да се постига икономически растеж. По данни на БНБ само за първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в София са 220 млн. евро. Това означава нови работни места и по-високи доходи за хората", съобщи още столичният кмет. Тя отбеляза, че София и регионът са привлекателна дестинация за много компании, благодарение на високоскоростния интернет, добре подготвените млади хора и конкурентното заплащане.

„Вярвам, че Общината и държавата ще продължат да работят така, че да създават добре подредена и достойна среда за развитие на сектора на високите технологии, защото това е секторът, който наистина помага за повишаване на стандарта в нашия град. Само за 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България и категорично е сред най-бързо развиващите се у нас, като създава нови и високо платени места", коментира Фандъкова, като отчете, че само в София в сектора работят над 40 хиляди души и 90% от технологичните компании в страната.

„Вярвам, че когато говорим за бъдещото на паричния съюз, трябва да отчитаме реалните данни за развитието на всяка страна и регион, така че решенията, които взимаме да са в полза на гражданите и в края на краищата да вървим към една обща цел – по-висок икономически растеж", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай