София бие Сан Франциско по скок на имотите

София бие Сан Франциско по скок на имотите | StandartNews.com

Апартаментите в София поскъпват по-бързо, отколкото в американския град Сан Франциско и холандския Утрехт. Столицата ни е на 18-то място сред 150 града в света по най-бързо поскъпване на жилищата, става ясно от международен доклад на консултантската компания Knight Frank.

В анализа се отбелязва, че възходът на европейските градове продължава - 11 от градовете в първата двайсетица са от Стария континент - Ротердам (14.8%), Единбург (12%), Порто (11.7%) и София (11.3%) вече се присъединяват към дългогодишните лидери Берлин (14.9%) и Рейкявик (11.8%).

От класацията се вижда, че София е едно място и 0.1 процентни пункта по-напред от Сан Франциско, който е на 19-то място с поскъпване от 11.2%. Сред градовете от Централна и Източна Европа се откроява унгарската столица Будапеща, където за година жилищните имоти са поскъпнали с 14.4%, което я поставя на 7-мо място.
По-назад са Загреб (25-то място, +9.8%), Скопие (39-то място +7.2%), Букурещ (40-то място, +7.1%), Варшава (49-то място, +6%).

Начело на класацията са индийският град Сурат, където жилищата са поскъпнали с 22.3%, следван от Измир (16.5%) и Хонконг (15.6%). В над 30 града в дъното на класацията жилищата поевтиняват. Последен е Абу Даби, където за година жилищата са загубили 7.2% от цената си. Преди него са Москва (-6.1%), Торино (-6.6%) и Геноа (-6.7%).

Европейската статистика отчете нарастване на жилищните цени в България със 7.1% на годишна база през първото тримесечие. Евростат отбелязва, че в края на 2017-а ръстът е бил от 8.2 на сто. Забавянето на растежа на цените на българските жилища на годишна база отрежда на нашата страна 11-та позиция сред всички страни-членки на ЕС, отстъпвайки шестата позиция, която беше факт през последното тримесечие на миналата година.
Най-солиден ръст на цените на жилищата в началото на 2018 година беше отчетен в Латвия (скок със 13.7%), следвана от Словения (със 13.4%), Ирландия (с 12.3%) и Португалия (с 12.2%).

В същото време спад при цените на жилища на годишна база е отчетен единствено в Швеция (с 0.4%), Италия (с 0.4%) и Финландия (с 0.1%), съобщава БНР.

Искат до Е2000 на квадрат
за неремонтирани апартаменти

Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро за кв.м., се предлагат за 2000 евро. Осъществяването на подобни сделки е трудно, предупреждават брокери на имоти. Същото се отнася и за жилища извън централната градска част или за малки апартаменти в центъра, чиито цени са скочили на 2300-3000 евро на кв. метър през последните месеци.

Въпреки общото икономическо оживление и ръста в доходите и кредитирането в България, пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите 6 месеца на 2018 г. Макар да се наблюдава увеличение от 30% в запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки, заради бързото покачване на цените на пазара. Това пише в анализът на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates за първата половина на 2018 г.

Оживление се наблюдава в кварталите по Витошката яка заради повишения интерес към строителство на еднофамилни къщи в района.

Сделките с инвестиционна цел претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти.

"Покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара", коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.
През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент – над 500 000 евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи.

Интересът към такива сделки в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район най-често, варират между 100 000 и 150 000 евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци", „Симеоново" и старата част на „Бояна". Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените спрямо същия период миналата година, като най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София. През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м.

Засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в райони като „Драгалевци", „Изток" и „Младост". Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето.

Наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

ТОП 20 на градовете, в които цените растат най-бързо

1. Сурат
2. Измир
3. Хонконг
4. Ванкувър
5. Берлин
6. Ротердам
7. Будапеща
8. Хобарт
9. Ахмедабад
10. Сиатъл
11. Единбург
12. Амстердам
13. Рейкявик
14. Франкфурт
15. Дъблин
16. Порто
17. Хайдерабад
18. София
19. Сан Франциско
20. Утрехт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай