Скачат цените за производство на газ и ток

Скачат цените за производство на газ и ток | StandartNews.com

София. Цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ са се увеличили с 4.2%, и в добивната промишленост - с 0.1%,. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Намаление на цените през октомври 2014 г. спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти, при производството на тютюневи изделия, при производството на химични продукти и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 0.2%, а нарастване е отчетено при производството на
компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2014 г. нараства с 0.8% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените нарастват при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, докато намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.1%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.
Намаление на цените в преработващата промишленост през октомври 2014 г. спрямо октомври 2013 г. е отчетено при производството на хранителни продукти - с 2.0%, при производството на химични продукти - с 1.6%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.3%.

Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 8.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3.7%, и производството на лекарствени вещества и продукти - с 2.8%.

Общият индекс на цените на производител през октомври 2014 г. нараства с 0.4% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.2%, и в добивната промишленост - с 0.7%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0.8%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.2%, и при производството на химични продукти - с 0.7%, а увеличение е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през октомври 2014 г. нараства с 0.5% в сравнение със същия месец на 2013 година.

В преработващата промишленост цените на производител през октомври 2014 г. намаляват с 0.1% спрямо октомври 2013 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1.8%, при производството на химични продукти - с 1.0%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.5%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 5.9%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 4.7%, и при производството на основни метали - с 3.7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай