Синдикатите искат Бюджет 2015 да поеме част от дълга на НЕК

Синдикатите искат Бюджет 2015 да поеме част от дълга на НЕК | StandartNews.com

Пловдив. Държавата трябва да предвиди в Бюджет 2015 разтоварване на системата на енергетиката с поемане на част от дълга на НЕК, като държавно гарантиран дълг. Това заяви на пресконференция в Пловдив Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му това е по-безболезненият начин, "отколкото другият, който ни предлагат –да ни вдигат цената на тока с близо 50%, нещо което няма кой да понесе".

Енергетиката е в колапс, който започна да се задълбочава и заплашва да стигне до такива размери, които не гарантират навременни и постоянни доставки на електроенергия, категоричен бе президентът на КНСБ.

Димитров обясни, че задълженията на НЕК са в размер на 3 милиарда и 200 милиона лева по цялата верига. Няма как да не се получи запушване и спиране на определени дейности, които да блокират цялата дейност на предприятията. Мини Марица Изток има да взема от НЕК вече 200 милиона лева, каза Димитров.

Няма пари за елементарни резервни части, много от ремонтите, които трябваше да се извършват преди зимния период, не се извършват.

Според него малко по-малко от половината от дълга на НЕК са отишли за политически решения като Цанков камък и АЕЦ Белене. Близо милиард и половина лева дължим всички ние сега, защото някой е решил да прави тези обекти. Тези задължения също трябва да бъдат прехвърлени на държавния бюджет, за да е гарантирано, че ще имаме ток през зимата. Това ще е глътка въздух за системата, смята лидерът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай