Шотландец с Нобел за изследване на бедността

Шотландец с Нобел за  изследване на бедността | StandartNews.com

Професор Ангъс Дийтън е носителят на Нобелова награда за икономика за 2015 г. Роденият в Шотландия Дийтън е добре познат с неговия анализ "на потреблението, бедността и благосъстоянието", заради който му бе връчен и почетният приз. 69-годишният професор в последните години работи в университета Принстън в САЩ, но преди това е бил и в Кеймбридж и Бристол.

"За да се създаде такава икономическа политика, която стимулира по-високите доходи и намалява бедността, е необходимо да бъде разбран потребителският избор на отделния индивид. Ангъс Дийтън повече от всеки друг е допринесъл за укрепването на това разбиране", коментираха тазгодишният носител на наградата от Националната банка на Швеция. По-конкретно работата на родения в Единбург професор Дийтън отговаря на три основни въпроса:
Как потребителите разпределят средствата си за купуване на различни стоки? Каква част от доходите на обществото се изразходва и каква се спестява? Как най-добре да се измерва благосъстоянието и бедността?

Отговорите, които дава Дийтън на тези въпроси, са от решаващо значение за обясняването и прогнозирането на действителни потребителски модели, но и за оценката на различни политически реформи върху състоянието на потребителите. Така разработеният от него подход се е превърнал в стандартен инструмент не само в академичните среди, но и при оценки на реално прилагани политики. Професорът от Харвард Амитаб Чандра дори го определя като "Оби-Уан Кеноби на икономиката" и определя работата му като "смайваща гама между бедност, потребление, благосъстояние и методи".

Ангъс Дийтън е с британско и американско гражданство. Той е роден през 1945 г. в Единбург и учи в същото частно училище като бившия премиер на Великобритания Тони Блеър - "Фиттс Колидж". По-късно той защитава докторат в Университета Кеймбридж през 1974 г. От 1983 г. е професор по икономика и международни отношения в американския университет Принстън.

Реакцията на самия Дийтън, когато разбира, че той е тазгодишният носител на наградата, е, че точно в този момент "доста му се спи" (тъй като при него е 7.30 ч сутринта), но въпреки това за него е огромно удоволствие да разбере, че е награден. Той сподели, че му е било известно, че името му се е появило сред възможните победителите, така че "е страхотно да чуе тази новина от приятелите си от Комитета". Всъщност професорът от Принстън участваше в надпреварата за Нобелова награда през последните няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай