Шефовете със 76% по-високи доходи

Шефовете със 76% по-високи доходи | StandartNews.com

Свободното време и дрехите отличават хората с по-висок професионален статус

Обикновените работници хапват повече от началниците си

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност, са със 76% по-високи, от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници. Годишните доходи на човек за 2014 г. са средно 4813 лв., сочат данните на Националния статистически институт. Но ако главата на домакинството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на човек от семейството скача на 8427 лв., което прави по 702 лв. на месец. Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на човек от семейството за година е само 4783 лв., което прави по близо 400 лв. на месец. Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната за юни от 868 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да е мениджър и да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек пада значително. Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният доход на човек от домакинството е 7328 лв. за година, или по 610 лв. на месец.

Оказва се обаче, че дори един човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 30% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над шест пъти повече пари, отколкото хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците. В семействата на мениджърите средно на ден се изяждат по 2132 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2205 калории. Като в работническите семейства хапват повече хляб (86,7 кг на човек за година при 63,9 кг на човек в семействата на мениджърите) и месни продукти (14,3 кг на човек при 12,7 кг в семействата на шефовете).

В семействата на мениджърите обаче ядат повече месо (31,4 кг на човек за години при 30,8 кг на човек в работническите семейства), плодове (57,7 кг на човек при 42,9 кг в семействата на обикновени работници) и зеленчуци (66,1 кг при 63,4 кг в работническите семейства). Оказва се, че шефовете живеят по-здравословно, като за година всечи член на домакинството им пуши средно по 655 цигари, при 798 цигари в семействата на работниците. В семействата на мениджърите се пие и по-малко ракия за сметка на повече бира. Консумацията на вино обаче е една и съща при всички домакинства.

В семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна само с 42% повече отколкото в работническите семейства. Но за дрехи и обувки, както и за свободното си време семействата на мениджърите харчат над два пъти повече пари от домакинствата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че по отношение на храната на трапезата няма много голяма разлика между домакинствата в страната. Хората с по-висок професионален статус се отличават с това как прекарват свободното си време и как се обличат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай