Шеф вдига производството с хоро в работно време

Шеф вдига производството с хоро в работно време | StandartNews.com

Девизът на Мартин Йорданов е да търси възможности дори там, където ги няма

Собственикът на шивашка фабрика черпи опит от чудото, наречено "Теорията на ограниченията"

През 2009 година автомобилният гигант "Мазда" има сериозни икономически трудности. Изходът е намерен неочаквано бързо. Прилагайки "Теорията на ограниченията", японците променят технологията и организацията на производството и намаляват времето за изработването на един автомобил от четири на две години. Подобно чудо се случва и в България няколко години по-късно. В едно от най-големите в Европа предприятия за производство луксозни мъжки облекла - "Richmart", град Русе, се доверяват на същата теория, създадена от икономиста Ели Голдрад, и успяват да съкратят на две седмици пътят на дрехата от идеята на дизайнера до магазина.

2014 година. По време на конференцията ТОCICO /Теория на ограниченията/, организирана във Вашингтон от консултантска фирма "Голдрад", собственикът на русенското предприятие Мартин Йорданов прави интересен експеримент.

На 7 юни той взема мерките на желаещите да имат костюми с неговата марка. Мераклиите били точно тридесет души. Между тях топмениджъри на такива империи като първенецът в самолетостроенето "Boeing", автомобилният великан "Mazda", "Bosch"... Данните са изпратени веднага в завода на брега на Дунав. Ушиването се извършва за ден-два, а четири дни по-късно, на 11 юни, невярващите на очите си щастливци вече се кипрят в новите си костюми. Спечелените осем хиляди долара Йорданов предоставил на фондацията "Голдрад" за адаптирането на бизнес знанията на достъпен за децата език.

Представянето на Мартин Йорданов трябва да започнем с любимия му анекдот: "Двама производители на обувки пристигат в Африка. Току-що стъпил на жаркия континент, първият се обажда на шефа си: Връщам се. Тук никой не носи обувки. Другият също спешно звъни, но с думите: Пращайте много стока. На това място няма никаква конкуренция".

За себе си Мартин Йорданов казва, че е като втория герой от вица - научил се е да търси възможностите дори там, където ги няма.

Според него, за да може успешно да се продаде един продукт, трябва да се следват няколко цели и между тях парите не трябва да са първата. Ако мислите на предприемача са обсебени само от тлъстите пачки, той е бита карта, смята Йорданов. Добрият индустриалец трябва да направи така, че от неговия продукт да има полза и да бъдат доволни: 1. фирмата, 2. служителите й, 3. доставчиците, 4. клиентите й, колкото и високопарно да звучи - 5. обществото. Ако един проект не покрие тези пет показателя, той в никакъв случай не може да се нарече успешен, смята собственикът на едно от най-престижните родни шивашки предприятия.

Мартин Йорданов - 49 години, Русе, България, Европа, предприемач. Така накратко изглежда визитната картичка на бизнесмена. Започнал през 1993 година с продажба на машини за шивашката индустрия. Помогнал на мнозина да укрепят и развият фирмите си. И всичко върви като по вода до 1999-а, когато тежка криза сковава не само нашата страна, но и цялата световна икономика. Тогава много родни индустриалци, посветили се на шивашката промишленост, вдигат белия байрак, убедени, че са стигнали дъното и че за тяхното производство няма бъдеще. За година търговецът не успява да продаде нито една машина. Но докато другите смятат, че е настъпил краят на света, Мартин е в началото. Всичко тепърва започва. Останали са му тридесетина машини, купува 30 стола и слага началото на своя малък цех.

За разлика от повечето свои колеги обаче, русенецът не прилага класическата схема "да краде" готови обучени работници, а предпочита, на базата на една американска програма, да създаде свои кадри. Мазачи стават гладачи, висшисти - специалисти шивачи и нещата потръгват. За да се стигне до днес, когато в "Richmart" работят повече от шестстотин работници. Те произвеждат около хиляда модни мъжки сака на ден, продавани с марките на елитните световните модни гиганти. При това предприятието може да се похвали с най-модерна технологична линия, на които биха завидели повечето сходни фирми в Европа. И това е съвсем обяснимо: ако фабриките в Италия са строени преди сто години, в Полша - преди четиридесет, в "Richmart" всичко е съвсем ново.

Твърде често идеите на Мартин Йорданов изглеждат съвсем налудничави. Дори за тези, които трябва да ги приложат в практиката. Така решението му да окичи реверите на модните мъжки сака с древните традиционни български шевици, веднага бе оценено като прекалено екстравагантно и без особено бъдеще. Днес, или по-точно в колекциите на Галиано и Валентино за 2017 година, вече са намерили достойно място старите шевици на балканските народи.

Поредната "лудост" на мениджъра на "Richmart" е да накара една четвърт от хората във фирмата си да играят хоро десет минути на ден, и то в работното време. С други думи: ситниш танц в неравноделен български ритъм и затова ти плащат. Това е "Фолкнетиката". Ако не ти е по вкуса, докато другите се радват на танца, ще продължаваш да си тракаш на машината. Въпрос на избор. А ползите: колективът става по-усмихнат и задружен, намаляват отсъствията по болест и конфликтите, повишава се самочувствието на служителите, дисциплината и производителността на труда с тридесет процента. Това, което всъщност е мечтата на всеки мениджър, в "Richmart" е вече реалност.

ТОС гурута идват в Правец

Международна конференция, която ще даде основни насоки в приложението на Теорията на ограниченията, ще се проведе на 8 и 9 юни в Правец. ТОС се използва в над 60 държави от цял свят. Популярната бизнес философия и система са внедрили в своите организации някои от най-успешните световни компании, както и японското правителство в сферата на обществените поръчки. Управленският метод TOC е свързан с начина на взимане на стратегически решения и позволява с най-малко ресурси за най-кратко време да се постигат най-добри бизнес резултати

Теорията на ограниченията (TОС) е представена за първи път от израелския бизнес гуру д-р Ели Голдрад в неговата книга "Целта: Процес на постоянно усъвършенстване". От първото издание през 1984 г. досега от нея са продадени с над 6 милиона броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай