19:33 ч.

11.01.17

2 мин.

0

1

0

Сезонната "Гражданска отговорност" за мотори

от редактор |

Сезонната "Гражданска отговорност" за мотори

Мотори, кемпери, каравани и ремаркета, ще може да сключват задължителната застраховка „Гражданска отговорност" за по-малък срок от 12 месеца, решиха депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента като приеха на второ четене промени в Кодекса за застраховането.


Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Според депутата Делян Добрев, който е един от вносителите, с промяната мотористи и други ползващи сезонни превозни средства ще могат да плащат застраховката за по-малко от 12 месеца, но най-малко за 30 дни.


През лятото депутатите записаха в застрахователния кодекс, че регистрацията на превозни средства, които нямат действаща "Гражданска отговорност", се прекратява служебно от МВР, в частност - от КАТ. Подновяването обаче все още не е регламентирано ясно и на практика собствениците на тези превозни средства са длъжни да се разходят до КАТ, ако желаят отново да карат превозните си средства, чиято регистрация е прекратена.


До измененията в Кодекса за застраховането се стигна след протести на мотористи през лятото, които настояваха да бъде въведена сезонна "Гражданска отговорност" и да се разпише по-ясно в закона процедурата, по която може да бъде подновена регистрацията.


От днешното заседание на икономическата комисия стана ясно, че регистрациите на 150 хил. превозни средства са спрени „служебно". Подновени са едва 1000 след лично посещение на собствениците в КАТ.


Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров това е в разрез с приетите текстове на закона и би следвало както служебно се дерегистрират превозни средства, така и да се регистрират, като това не налага ходене до КАТ с цел показване на сключена актуална полица.


Според представители на КАТ в нормативите не е ясно разписано как да се свърже системата на Гаранционния фонд (от който идват данните за сключените полици) и системата на КАТ. Депутатите от комисията останаха изненадани от тази информация, тъй като според тях симбиозата между двете системи трябваше вече да е факт.


По данни на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) към момента над 76% от мотористите карат без задължителната полица.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:13 · 12.01.2017
Работата на КАТ е под всякаква критика! За всяко едно нещо, влизаш в залата за изтезания и чакаш. Най малкото е, че компютърната система не работи. Мечта на всеки политик - да вкара обикновеният човек в кучи гъз! Отдавна трябваше ва проумеят, че нормално мотор се кара през топлите месеци, ако не искаш да станеш на пингвин! Да ни е честито новото изтезание в КАТ - пререгистрацията!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент